Villámárvíz-előrejelző rendszert alakítanak ki a magyar-szerb határ mentén

eső, ár, felhőszakadás, zápor, zivatar, Budapest
Budapest, 2018. június 29. Járművek eső után Budapesten, a XIX. kerületben, a víz alatt álló Nádasdy utcában 2018. június 28-án. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatóságának tájékoztatása szerint olyan rendszert alakítanak ki a magyar-szerb határ menti térségben, amely előrejelzi a csapadékot és a villámárvizeket.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a klímaváltozás miatt térségünkben egyre kevesebb a csapadék, egyben időbeli eloszlása egyre szélsőségesebb.

Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket.

A projekt 750 ezer eurós uniós támogatással valósul meg, fő célja egy csapadék- és villámárvíz-monitoring, előrejelző és online tájékoztató, figyelmeztető rendszer kialakítása a magyar-szerb határ menti régiók városaiban.

A térség két legnépesebb városában Újvidéken és Szegeden olyan mérőhálózatot építenek ki, amellyel az eddigieknél jóval nagyobb térbeli felbontásban ismerhető meg a lehulló csapadék mennyisége.

A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segítheti az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segítheti az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A szegedi és az újvidéki egyetem kutatói partnereikkel kifejlesztenek egy olyan valós idejű rövid távú csapadék és villámárvíz előrejelző-rendszert, ami nemcsak a két városra, hanem az egész térségre kiterjed.

Az előrejelzések távérzékeléses eljárással gyűjtött adatokon alapulnak.

A pontosabb prognózist lehetővé tevő finomhangolásához szükségesek a két városban kiépített rendszerek mérései.

A begyűjtött mérési adatok és az előrejelzések szabadon elérhetők lesznek,

és kifejlesztenek egy korai figyelmeztető rendszert, melyet a lakosság vagy a helyi hatóságok alkalmazhatnak az extrém csapadék okozta elemi károk enyhítésére vagy a veszélyes időjárási eseményekre történő felkészülés során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!