Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egymást amortizálják az ellenzéki főpolgármester-jelöltek

Deák Dániel, politológus.
Deák Dániel, politológus, a Figyelő munkatársa.
Vágólapra másolva!
Az MSZP számára létfontosságú az előválasztás, hogy a saját jelöltjük győzzön – ezt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője mondta a Karc FM-ben. Deák kitért arra is, hogy az előválasztáson nagyon kevesen vesznek részt, így az nem reprezentatív, továbbá a baloldali jelöltek mind alkalmatlanok a főpolgármesteri posztra, hiszen nincs városvezető tapasztalatuk. Kivétel ez alól Karácsony Gergely, aki Zuglóban már bebizonyította, hogy egy kerületet sem tud elvezetni.
Vágólapra másolva!

Az elemző szerint a szocialisták az EP-választáson megrendültek, és ha most nem az ő jelöltjük jön ki győztesen az előválasztásból, akkor elveszíthetik a fővárost. Ugyanis, ha a Demokratikus Koalíció jelöltje nyer,

Gyurcsány Ferencék a kerületekben is fel fogják rúgni a megállapodásokat az ellenzékiekkel.

Deák Dániel szerint a jelöltek csak a nyilvánosság előtt nem vitáznak, a színfalak mögött azonban üzengetnek egymásnak. Programjaik között nagy különbség nincs, de rálicitálnak egymásra. Az elemző szerint kormányellenes hangulatot próbálnak teremteni az érzelmekre hatva, de a közvélemény-kutatások szerint ez nincs nagy hatással a választókra.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: Facebook

Az elemző kitért arra is, hogy a baloldali jelöltek próbálják bizonygatni alkalmasságukat a főpolgármesteri posztra, de egyiküknek sincs városvezetői tapasztalata Karácsony Gergelyt leszámítva, aki Zuglóban bebizonyította, hogy még egy kerületet sem tud vezetni. Az előválasztással kapcsolatban pedig elmondta, hogy nagyon kevesen vesznek részt rajta, így nem tekinthető reprezentatívnak, mivel csak a pártokhoz szorosan kötődő szavazókat mozgatja meg.

Vasárnap estig mindösszesen 35 ezren vettek részt a baloldali előválasztáson, ami a budapesti választópolgárok alig 3 százaléka.

Az előválasztás szerda estig tart, amin a DK jelöltje, Kálmán Olga, a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor és az MSZP-PM jelöltje, Karácsony Gergely vesz részt. A nyertes lehet a kihívója Tarlós Istvánnak, aki ellen a közvélemény-kutatások szerint egyik jelöltnek sincsen esélye.

Ugyanis a jelenlegi főpolgármestert a budapestiek kétharmada tartja alkalmasnak a tisztsége betöltésére.

Karácsony Gergelyt és Kálmán Olgát viszont csak a budapestiek egyharmada látja annak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről