A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Megrázó vallomások – Ezt látták a szemtanúk a dunai hajótragédia után

dav
dav
Vágólapra másolva!
Két héten át, amíg a május 29-i tragédia után a Hableány a Duna mélyén pihent, folyamatosan hallgatták ki a rendőrök a tanúkat, akik aznap a közelben voltak. A Viking személyzete és utasai mellett kikérdezték a közelben lévő hajók kapitányait, matrózait, de még a parton álló szemtanúkat is. A tanúvallomások több mint 300 oldalas leiratából szerzett meg részleteket a Ripost.
Vágólapra másolva!

A baleset idején a Viking Sigyn fedélzetén több turista is nézelődött. Épp akkor haladtak el a Parlament előtt, fotózkodtak, videókat készítettek. Jana U. a sógorával, William B.-vel gyönyörködött a budapesti panorámában, amikor felfigyeltek a Hableányra.

– emlékezett vissza a vallomásában.

– vallotta William B.

Forrás: Origo

Többen beszámoltak róla, hogy látták, ahogy a Viking maga alá gyűri a Hableányt: a kis hajó a monstrum egyik oldalán eltűnt a vízben, majd a másik oldalán előbukkant, mielőtt a Duna mélyére süllyedt volna.

Ugyanebben a pillanatban F. Sándor matróz épp a kabinjában öltözött át, mivel a munkaruhája vizes lett az indulásnál. A kabinja ablaka 30-40 centire volt a víz felszínétől, és amikor kipillantott, embert látott a vízben.

– mondta a férfi a vallomásában.

Forrás: Origo

A két matróz úgy kezdte el menteni a vízből az embereket, hogy fogalmuk se volt arról, hogy az ő hajójuk sodorta bele őket.

A környéken lévő összes hajó legénysége mentésbe kezdett. A rossz időjárási viszonyok miatt életveszélyt vállaltak: volt olyan kapitány, aki jegyzőkönyvbe mondta, hogy egy idő után felhagyott a kereséssel, mert nem akarta tovább kockáztatni a matrózai életét.

De olyan megrázó esetekről is beszámolnak, amikor hiába próbálták, csak a saját életük veszélyeztetése vagy egy újabb ütközés árán tudták volna megközelíteni a Dunába esetteket, így tehetetlenül kellett nézniük a vízben sodródó, még élő embereket.

Volt, akinek szerencséje volt, például annak az asszonynak, akit a Halászbástya hajó mellé sodort a víz. Őt könnyen ki tudták húzni, a mellette mentőmellényben úszó, alélt ember viszont elsodródott.

– mondta egy szemtanú.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!