Bombák miatt lezárják a BAH-csomópontot, és kiürítik a környéket

Vörösmarty tér, építkezés, bomba
Vágólapra másolva!
Több, második világháborús bombát találtak még a múlt héten Budapesten, a Koltai Jenő Sportcentrum területén egy építkezés közben. A tűzszerészek szerda reggel 8 órától a bombák hatástalanításán dolgoznak a XII. kerületben, ezért fél kilométeres körzetben kiürítik a területet, és több utcát lezárnak. A tömegközlekedés is módosul, nagy dugók várhatóak. Az Origo összegyűjtötte, hogyan kerülheti el a lezárásokat. (Címlapi képünk illusztráció.) 
Vágólapra másolva!

A sportcentrum közelében talált bombákat szerda reggel hatástalanítják vagy elszállítják. A hatóságoknak az I., a XI. és a XII. kerület területén több száz lakást, valamint irodaházakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket kell kiüríteniük.

Reggel 8 órától a kerület érintett részeit evakuálják,

a lakók és az ott dolgozók várhatóan délután mehetnek vissza az épületekbe.

Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök korábban elmondta, hogy

hat bombát találtak

az építkezésen. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba. A kiürítés szükségességéről azt mondta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

A lezárás ezeket a területeket érinti:

  • Csörsz utca 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17-21., 23-25.
  • Avar utca 2/a. és 2/b, valamint a 31/a és 31/b
  • Hegyalja út 28., 30., 34-36., 42., 44., 46., 48., 50., 52., 54., 58., 60., 62., 64.
  • Szittya utca 3., 4.
  • Társ utca 1., 2., 3., 4.
  • Otthon utca 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10.
  • Schweidel utca 1.
  • Jagelló utca 2., 4.

Valamint ennek a területnek a külső határain kívül még található egy 50 méteres zóna, ami látható ezen a térképen:

Ezeket a területeket ürítik ki 8 órától Forrás: BKK.hu

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere elmondta, hogy

a kiürítés 2600 lakót és több mint 4000 dolgozót érint.

Arra kérte a közlekedőket, hogy szerda délelőtt kerüljék el a BAH-csomópontot. Sztanyó István kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy a kiürítendő területen lakóingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpont és szállodák is vannak. A területet reggel nyolc órakor zárják, ami azt jelenti, hogy a területre bemenni nem lehet, csak távozni onnan. A kiürítés ideje alatt egyébként a kerületi önkormányzat befogadóhelyet biztosít, valamit a folyamatos ellátásra szorulók szállításáról és ellátásáráról is gondoskodnak.

A XI. és XII. kerületi lakosok számára a MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u.18.), az I. kerületiek számára pedig a Budavári Közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája (1012 Budapest, Attila út 107.) üzemel befogadóhelyként. Akik a kiürítés idején folyamatos egészségügyi ellátásra, illetve szállításra szorulnak, ez irányú igényüket a lakóhelyük szerint illetékes Polgármesteri Hivatalnál jelezhetik

Így kerülhetnek az autósok

Az autósoknak

az M1-es és M7-es autópálya irányából a Nagyszőlős utca, Petőfi híd

útvonal ajánlott. További lehetőséget nyújt a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-s autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.

Így érinti a kiürítés a tömegközlekedést

A Budapesti Közlekedési Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy reggel 8 órától a területen belüli megállókban

a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 212-es buszra csak felszállni lehet, arról leszállni nem, míg a 17-es és a 61-es villamos megállás nélkül áthalad a megállón.

Várhatóan 11 óra után a közösségi közlekedési járatok a lezárt területet elkerülik; Kelenföld és Újbuda felől a belváros felé ebben az időszakban az 4-es metrót érdemes igénybe venni. Az érintett járatok útvonala így változik a hatástalanítás idejére:

  • a 17-es és a 61-es villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar között az 56-os villamos vonalára terelve, a Bartók Béla út–Szent Gellért rakpart–Krisztina körúton keresztül közlekedik. 61A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér végállomás és a Budaörsi út / Villányi út megálló között is jár ebben az időszakban villamos.
  • a 8E, a 110-es, a 112-es és a 212-es busz a lezárt területet elkerülve jár: a 8E a Farkasréti temető és a Döbrentei tér között a Németvölgyi út–Apor Vilmos tér–Böszörményi út–Alkotás utca–Krisztina körút,
  • a 110-es és a 112-es az Apor Vilmos tér és a Mészáros utca között a Kiss János altábornagy utca/Királyhágó utca–Márvány utca–Mészáros utca útvonalon kerüli el a lezárt útszakaszt,
  • a 212-es busz pedig Svábhegy felé a Villányi út és a Királyhágó tér között az Alsóhegy utca–Mészáros utca–Márvány utca–Királyhágó utca, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd között a Márvány utca–Mészáros utca–Hegyalja út–Szent Gellért rakpart–Műegyetem rakpart–Petőfi híd módosított útvonalon közlekedik.
  • a Gazdagrétről, illetve a dél-budai agglomerációból érkező 139-es, 140-es, 140A és 142-es autóbusz rövidített útvonalon csak Kelenföld vasútállomás őrmezői oldaláig közlekednek, ahol a 40-es busz megállójában lehet felszállni rájuk.

A hatóságok közlése szerint a lakók és a dolgozók a hatástalanítás sikeres befejezése után, várhatóan késő délután térhetnek vissza.

Legutóbb a Vörösmarty téren okozott fennakadást egy 100 kilós bomba Fotó: Polyák Attila - Origo

Legutóbb március 25-én a Vörösmarty tér Deák Ferenc utcához közel eső oldalán találtak egy 100 kilogrammos szovjet romboló bombát a földmunkák közben. A bomba kiemelése miatt akkor is lezárások és forgalmi terelések voltak a környéken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről