A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Elsöprő Fidesz–KDNP-fölény a jelöltállításban

Választás 2018 - A Fidesz központi kampányzáró rendezvénye, Székesfehérvár, 2018.04.06.
Székesfehérvár, 2018. április 6. A Fidesz központi kampányzáró rendezvényének kezdésére várakozók Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szombat óta gyűjtik a pártok, jelölőszervezetek és függetlenként indulók az önkormányzati választási indulásához szükséges aláírásokat. Az eddigi adatok szerint az ajánlások gyűjtésében messze a Fidesz–KDNP a legsikeresebb párt, miközben az ellenzéki erők a közelben sincsenek. A legfrissebb adatok szerint a kormánypártoknak már 185 jelöltje van, míg az EP-választáson második Demokratikus Koalíciónak csak 11, de azok is közös jelöltek. A mára teljesen szétesett Jobbiknak pedig csak egy árva jelöltje van.
Vágólapra másolva!

Augusztus 24-én vette kezdetét a 2019-es önkormányzati választás kampánya és jelöltállítása. Az ajánlási versenyben a parlamenti pártok közül már az első két nap után a Fidesz-KDNP van nagy fölényben, mivel már közel kétszáz jelöltjük adta le az ajánlási íveket. Ezzel párhuzamosan a parlamenti ellenzéki erők nagyon le vannak maradva. Az EP-választáson második helyre befutott Gyurcsány-pártnak csak 11 jelöltje van, de ők is a többi ellenzéki párt által támogatott politikusok, így nem lehet pontosan megállapítani, hogyan is állnak.

Ami biztos, hogy a Jobbiknak csupán egy jelöltje van, míg a Fidesz-KDNP-nek 185

- derült ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő reggeli fél hatos összesítéséből. Egyébként eddig 316 jelölt adta le az íveket.

A Fidesz 2018-as központi kampányzáró rendezvénye Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több mint négyszeresét gyűjtötte a szükségesnek Vári

Időközben leadta a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlóíveket a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület aspiránsa, Vári Attila a baranyai megyeszékhelyen. A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó a helyi választási irodából távozva elmondta: az induláshoz szükséges 500 támogató aláírás több mint négyszeresét gyűjtötte össze, kevesebb mint két nap alatt. Megköszönve támogatói bizalmát, azt mondta, ők is ahhoz a csapathoz akarnak tartozni, amely

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke elmondta: képviselőjelöltjeik mintegy hatszáz aktivista segítségével a jogszabályban meghatározott határidőig a baranyai megyeszékhely számos pontján és a választók otthonait felkeresve továbbra is gyűjtik az ajánlásokat, szeretnének minden pécsivel kapcsolatba kerülni.

Tarlós István az élen

Alig pár óra leforgása alatt összegyűltek a Tarlós István indulásához szükséges ajánlások – jelentette be vasárnap a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint ez világosan mutatja, hogy

Budapest főpolgármestere élvezi az itt lakók támogatását.

Három budapesti kerületben is sikerült már a 2019-es önkormányzati választás hivatalos kampányának első napján leadnia a támogatóíveket a Fidesznek. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatbázisa szerint Terézvárosban, Józsefvárosban és Ferencvárosban jelentették be a kormánypárti polgármester- és egyéni képviselőjelölteket szombat este 8 óráig.

Ami a főpolgármester-jelölteket illeti, szombat délutánig már mind a nyolc igénylő elvitte az ajánlóíveket. A Budapestet jelenleg is vezető és a Fidesz–KDNP támogatásával induló Tarlós István, a baloldali pártok által indított, a Párbeszéd nevű törpepártban politizáló alkalmatlan zuglói polgármester Karácsony Gergely, illetve a független kritikus, médiaszereplő Puzsér Róbert vette fel az ajánlóíveket.

Szintén kikérte az ajánlóíveket a főpolgármesteri babérokra törő médiajelenség, Berki Krisztián, illetve a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula is.

Három, a fővárosi politikai, illetve közéletben ismeretlen független jelölt: Ács László, Révész Ferenc és Schlagmüller Gábor is igényelt főpolgármester-jelölti ajánlóíveket.

Vidéken is gyorsan gyűlnek a kormánypárti jelöltek

A szombaton kikért ajánlóívekre az aláírásokat szeptember 9 délután négy óráig lehet gyűjteni.

Ahhoz, hogy valakiből hivatalosan főpolgármester-jelölt legyen és megmérethesse magát az október 13-i voksoláson, 5 ezer érvényes ajánlás szükséges.

Budapesten összesen 1 366 044 választásra jogosult van, a legtöbben Újbudán (108 010), a legkevesebben Soroksáron (18 171) szavazhatnak a fő- és kerületi polgármester-, valamint az egyéni képviselőjelöltekre október 13-án.

Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is kezdetét vette az ajánlások gyűjtése. A 23 megyei jogú város közül Zalaegerszegen a jelenlegi kormánypárti polgármester, Balaicz Zoltán és a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjei adták le elsőként az ajánlásaikat.

Egerben szintén a kormánypárti Habis László polgármester és csapata bizonyult a leggyorsabbnak.

Miskolcon is gyorsak voltak a Fidesz–KDNP aktivistái, hiszen egy nap alatt összegyűltek Alakszai Zoltán polgármesterjelöltnek, valamint az egyéni képviselőjelölteknek az indulásához szükséges aláírások.

A megyei listák ajánlásait tekintve is a kormánypártok vezetnek. Molnár Krisztián, a Fidesz Fejér megyei listavezetője, közgyűlési elnökjelölt is bejelentette, hogy leadták az ajánlásokat.

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke korábban úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP az építkezés, a fejlődés pártján áll, amit együttműködéssel lehet elérni, nem pedig úgy, hogy „elkezdünk háborút vívni az egyébként 2022-ig nyilvánvalóan hivatalban lévő kormánnyal”. A kormánypárti politikus szerint „az ellenzék stratégiája megbukott [...], az ellenzék hatalmas és teljes kudarccal indul a választásokon. Bárki is kotyvasztotta ezt össze, ez egy nagyon súlyos kudarc.”

Teljes szereptévesztés van az ellenzéki oldalon

Az ellenzéki pártok szereptévesztésben vannak, és a valóságérzékelésük is bajos - közölte Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a napokban hivatalosan is megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampánya. Az elemző azt mondta:

Hozzátette, az ellenzéki pártok azért próbálják meg ezt az érzetet kelteni, mert „véleményburokban élnek, „csak saját magukkal kommunikálnak”, és immár tíz éve azt gondolják, hogy kormányváltó hangulat van az országban, ami megnyilvánulhat a helyhatósági választásokon. Ezzel szemben - közölte Boros Bánk Levente -

Arról is beszélt, hogy a voksolás az ellenzék számára egzisztenciális kérdés is, mivel szeretnének minél több „pártkádert” fizetéssel, tiszteletdíjjal járó pozícióba juttatni, akiket így nem a pártkasszából kell finanszírozniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!