A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Megmutathatja a párkapcsolat gyengeségeit a bezártság

karantén hatása a párkapcsolatokra, koronavírus
Upset couple sitting in bedroom
Vágólapra másolva!
Nagyjából egy hónapja maradnak otthon az emberek a koronavírus miatt. A korlátozások miatt csak akkor lehet kimozdulni, ha halaszthatatlan dolgunk van. Ez azzal is jár, hogy a párkapcsolatban élők, vagy a házasok összevannak zárva hetek óta, és ez valószínűleg még hetekig így is marad majd. Szinte elkerülhetetlen, hogy ne bukkanjon fel valami hiba a kapcsolatban, vagy hogy ne vitatkozzunk egymással. Orbán Nóra párkapcsolati szakértő szerint az eddig is jó kapcsolatok ehhez a helyzethez is tudnak majd alkalmazkodni, míg vannak olyan kapcsolatok is, amiket tönkretehet az összezártság.  
Vágólapra másolva!

A koronavírus miatt kialakult helyzet, a bezártság megviselheti, de akár erőt is adhat a kapcsolatoknak. A Budapesten élő Paula az Origónak elmondta, hogy az ő kapcsolatukra szerencsére nincs rossz hatással a karantén, nem vitatkoznak többet összezárva sem.

Megvannak azok a dolgok, amiket közösen csinálnak, és azok is, amiket külön.

"Én sokat olvasok, de persze főzni és takarítani is szoktam, a párom pedig itthonról dolgozik napközben. Napközben együtt szoktunk enni, este pedig sorozatokat nézünk" – mondja Paula, majd hozzáteszi, hogy szerencsére van egy kutyájuk, így őt is el tudják vinni sétálni, kimozdulva ezzel otthonról. (Ezt a kijárási korlátozás lehetővé teszi, persze visszaélni ezzel sem lehet.)

Képünk illusztráció Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou

Orbán Nóra párkapcsolati tanácsadó szerint most egy speciális helyzet alakult ki, ami eddig még soha nem volt, de ez nem feltétlenül jelent rosszat.

– mondja az Origónak a tanácsadó.

Több lehetőség is lehet a jelenlegi helyzetben, például a párok hamarabb köteleződnek el, illetve van lehetőségük jobban megismerni egymást, nem zavarnak a külső tényezők. Sokkal több időt tudnak egymással tölteni. Korábban egészen kitolódott volna időben és lassanként érték volna ezek az impulzusok őket, ami szintén egy szerencsés dolog.

Azon nem érdemes gondolkodni, hogy lehetne máshogy csinálni, amikor ez a lehetőség van, ebből érdemes a legjobbat kihozni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Egy közös élettéren belül is érdemes megtartani az egyedüllét lehetőségét. Szobák szerint, vagy akár egy könyvben elbújni. Fontos hogy mindenkinek legyen meg a saját tere.

– mondja Orbán Nóra, majd hozzáteszi, hogy az olyan kapcsolatoknál, amik eddig is jól működtek, de nem voltak ennyi időt együtt, legyenek meg a szokások, az örömök, amiket eddig külső helyszíneken éltek meg.

A rossz kapcsolatoknál az a veszély, hogy még inkább fel fogják dobni az úgynevezett "hibajeleket". Eddig jól el lehetett bújni mondjuk a munkahelyen vagy az edzésen, de most nehezebb alibizni a kapcsolatokban.

Képünk illusztráció Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou

Ahogy a jó kapcsolatokban is jobban megismerjük egymást, úgy a rosszakban is jobban feljönnek a hibák. Olyan kapcsolatokban, amik inkább az önfeladásról szólnak, vagy amiből azért nem lépett ki valaki, mert kényelmes volt, vagy mert csak megakarta úszni a szakítást, azokban sokkal nehezebb lesz most benne maradni.

Van, amit nem lehet megmenteni

Orbán Nóra szerint nem minden kapcsolatot lehet megjavítani. Amikben nagy feszültségben élnek az emberek, és most a vírus miatt is van egy alap feszültség és nyomás, ami miatt nehéz kiszaladni, kimenekülni a helyzetekből.

Vannak olyan kapcsolatok, amik még rosszabbak lesznek a karantén alatt.

Egy másik kategória az, ahol halaszották, hogy rendbe rakják a kapcsolatot, mert a korábbi helyzetekben ezt ki lehetett egyensúlyozni. Ezeknél a kapcsolatoknál az javasolja a tanácsadó, hogy most szánjanak rá időt és energiát, hogy megjavítsák. Ez a lelassult idő sok mindenre jó és ki lehetne használni.

Képünk illusztráció Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou

Megállapodást köthetünk

Sok nehézséget is jelent ez a helyzet, akár induló kapcsolatoknál is.

Karantén idején, ha nincs hova menni, akkor kötni kell egy megállapodást, hogy együtt töltjük ezt az időt, de kilépve a párkapcsolat eddigi kereteiből, és meg kell határozni olyan kereteket, amikben sokkal könnyebb az együttélés.

Nagyobb távolságtartással, és nem párkapcsolati státuszban, hanem egy háztartásban élő felek formájában és így kevesebb lesz az összeütközés.

– magyarázza a párkapcsolati tanácsadó.

Orbán Nóra szerint, ha valaki észreveszi a hibát a kapcsolatában, akkor azzal érdemes felkeresni egy szakembert, a jelenlegi helyzetben akár online is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!