November óta nem volt orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, a főnővért elküldték, a gondozottakkal nem törődtek

MÜLLER Cecília; GY. NÉMETH Erzsébet
Budapest, 2020. április 9. Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes érkezik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonához 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
48 új esetet regisztráltak Magyarországon, így 2775-ra nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma. Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését követően csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az élet, és a gazdaság fokozatos újraindításának részletszabályait. Nyilatkozott a Pesti úti idősotthonban uralkodó állapotokról az egyik áldozat fia, azt mondta, hogy édesanyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg. A britek már a gazdaságuk újraindítását tervezik, a németek újabb intézkedéseket hoztak az újraindítás érdekében, az orosz miniszterelnök megfertőzödött koronavírussl. Ezek volt a csütörtöki nap legfontosabb hírei.
Vágólapra másolva!

48 megbetegedést regisztráltak itthon. Ezzel 2775 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 12 idős, krónikus betegséggel küzdő beteg, ezzel 312 főre nőtt a koronavírus hazai áldozatainak a száma. A kormányzati tájékoztató oldal adataiból kiderült az is, hogy eddig 581-en távoztak gyógyultan a kórházból, 998-an jelenleg is ápolásra szorulnak, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Ismertették az élet és a gazdaság fokozatos újraindításának szabályait. Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését követően csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az újraindítás részletszabályait. A tárcavezető szavaiból kiderült, hogy májusban marad a digitális oktatás, továbbra is ingyenes lesz a parkolás, ugyanakkor augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Mivel a hivatalos adatok szerint vidéken jobbak a számok, mint a fővárosban, így ott eltörlik a kijárási korlátozásokat. Hétfőtől a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelező lesz tesztelni, ahogyan az idősotthonok dolgozóit is. Innentől ha valaki bejelenti egy - engedélyhez kötött - tevékenység megkezdését, és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni. Május 4-től a kormány feloldja a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 reggeli adásában elmondta, hogy hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor által bejelentett változások. "Indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat." - tette hozzá.

Müller Cecília: Közös siker, hogy a járványgörbe kiegyenesedni látszik. "Némileg szabadabb szabályozások léptek életbe, de fontos, hogy a fennmaradó intézkedéseket továbbra is betartsuk. A járványügyi adatok alapján az országos fertőzöttségi mutatók nem változtak, továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, az összes megbetegedés 62 százaléka itt van" - mondta az országos tisztifőrvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte, hogy továbbra is folyamatban van az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók – oktatása, ami azért fontos, mert közel ezer fertőzöttet kezelnek kórházban. Kitért arra is, hogy a közelgő anyák napjára lehetséges az ajándékok, bonbonok, és virágok átadása, mert a tárgyakon csak rövid ideig életképes a vírus. 1900 önkéntest képeznek ki segédápolónak, és összesen 23 ezren jelentkeztek képzésre, közöttük ötezer orvos – ismertette. Halmosi Zsolt kórházparancsnok elmondta, megteremtették annak lehetőségét, hogy a kétszáz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, intézményparancsnokot lehessen kinevezni. Ők fogják ellenőrzni a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek meglétének betartását - fűzte hozzá.

Már 6 fővárosi fenntartású idősotthonban jelent meg a vírus. A fővárosi fenntartűsú idősotthonok közül már nemcsak a Pesti úton, hanem két 11. kerületi, a Rózsa utcai, a Rupphegyi, a Kútvölgyi úti idősotthonban is megjelent a járvány. Az idősotthonok között a legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott, 26 dolgozó és 34 halott van jelenleg. A Rózsa utcában 53 gondozott és 20 dolgozó, a Kamaraerdei úton 10 gondozott és 3 dolgozó, a Kútvölgyi úton és a Bánk Bán utcában 1-1 gondozott, a Rupphegyi úton pedig 1 dolgozó fertőzött. 34 halott a Pesti útról kerül ki, 14 meghalt ember a Rózsa utcából és 1 fő a Kútvölgyi útról – tudtuk meg a Koronavírus Sajtóközpont kérdésünkre küldött válaszából.

Drámai részleteket közölt a Pesti úti idősotthonban uralkodó állapotokról az egyik áldozat fia. Cs. Krisztián arról beszélt a Ripostnak, hogy az utóbbi időben iszonyatos körülmények uralkodtak az intézményben. Elmondása szerint édesanyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg, vélhetően ő volt a koronavírus első áldozata. Szavaiból az rajzolódott ki, hogy borzasztó állapotok rajzolódnak ki az otthonban. A kormány részéről Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője reagált az ügyben, szembeállítva a most elhangzottakat Karácsony Gergely két nappal ezelőtti mondataival. Mint ismert, a főpolgármester a népjóléti bizottság keddi ülésén azt találta mondani, hogy "az otthonban minden rendben volt, az orvosi ellátás szempontjából is."

Megkezdődött a maszkok és védőeszközök kiszállítása az érettségire. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a közlekedési tumultus csökkentéséért az első héten a vizsgák délelőtt kilenc órakor kezdődnek, továbbá sűrítik a közösségi közlekedés járatait. Ismertette, hogy a maszk viselése kötelező az iskolák folyosóin, közösségi helyiségeiben, ugyanakkor a dolgozatok írása közben nem, bár erősen ajánlott.

Naplamentekor egy szerelmes pár élvezi a jó időt a Duna-parton Fotó: Csudai Sándor - Origo

Továbbra is nő a fertőzöttek száma világszerte. Csütörtök este elérte a 3 231 701-et a világban a koronavírus-fertőzöttek száma. A halottak száma 229 447, a gyógyultaké pedig meghaladta az egymilliót a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban a járványgörbe lassú laposodást mutat.

Olaszországban hetek óta az első alkalom, hogy a halottak száma egy nap alatt háromszáz alá süllyedt. Egy nap alatt 285-tel nőtt a halottak száma, és csütörtökre elérte a 27 967-et. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatti száma 3106-tal csökkent, ami az eddigi legmagasabb adatnak számít. A jelenleg regisztrált betegek száma 101 551-nek felel meg, a gyógyultak száma túllépte a 75 ezret.

A britek gazdaságuk újraindítását tervezik. Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit kormányfő. Hozzátette, a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba.

Spanyolországban ismét háromszáz alá csökkent a halottak száma. A mediterrán országban 268 ember veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában. A vírus 24 543 ember életét követelte eddig, 112 050-en gyógyultak meg.

Újabb in Németországban. A járvány miatt elrendelt több intézkedés visszavonásáról állapodtak meg csütörtökön a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán. A vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, megnyithatnak a múzeumok és egyéb kiállítóhelyek, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. Németországban 162 123 fertőzöttet, 6518 halálesetet és 123 500 gyógyultat jelentettek.

Belgiumban újra erősödik a járvány. Csütörtökön 660 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami arra utal, hogy ideiglenes lassulás után a járvány újra erősödik az országban. A fertőzöttek száma átlépte a 48 ezret. Közel 7600 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben, de szakértői vélemények szerint a valós szám jóval magasabb lehet. Hollandiában újabb 514 embernek lett pozitív a tesztje, ami ismét növekedést mutat a keddi és szerdai adatokhoz képest. Az országban várhatóan a hétvégére eléri a 40 ezret a regisztrált fertőzöttek száma. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben meghaltak száma csütörtökön 84 volt, 60-al kevesebb, mint szerdán.

Csehországban szerdán nem volt halálos áldozata a koronavírusnak. Csütörtök reggelig 227 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a gyógyultak száma pedig 3120-ra emelkedett, ami az összes beteg több mint 40 százaléka. Csehországból eddig 7581 fertőzöttet jelentettek.

Romániában látványosan csökkent az aktív fertőzöttek száma. Először következett be a napi jelentésekben hangsúlyosabb csökkenés az aktív fertőzöttek száma tekintetében. A járvány terjedési sebessége is mintegy 20 százalékkal elmaradt az utóbbi hét ritmusától, ugyanakkor a napi gyógyulások száma is mintegy 25 százalékkal meghaladta az eddigi rekordot. Romániában eddig 12 240 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust és 695 halálos áldozatot követelt a járvány.

Visszavonták a lakhelyelhagyási tilalmat Szlovéniában. A szlovén kormány csütörtöktől feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére még március 18-án elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat.

Horvátországban leszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat.

Péntektől tovább enyhülnek a korlátozó intézkedések a nyugat-balkáni országokban is, eltörlik például a hétvégi kijárási tilalmat, a maszk és a kesztyű viselését viszont továbbra is javasolják a szakértők.

Szerbiában egy nap alatt 8497-ről 8724-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ukrajnában csütörtökön újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított koronavírusos fertőzöttek száma 540 új esettel, amivel elérte a 10 406-ot, a betegségben elhunytaké pedig 11 újabb halálos áldozattal 261-re nőtt.

Koronavírusos lett az orosz miniszterelnök. Covid-19 betegséggel fertőződött meg Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Koronavírus-tesztjének pozitív eredményét maga a kormányfő jelentette be csütörtökön a Vlagyimir Putyin elnökkel tartott videokonferencián, amelyről a Rosszija 24 hírcsatorna tudósított. Oroszországban egyébként az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 7099-cel 106 498-ra nőtt a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. A növekmény 7,1 százalékos, ami a szakemberek szerint járvány terjedésének csökkenő dinamikáját mutatja, ám abszolút értékben újabb rekordot jelent. Az újonnan regisztrált fertőzöttek 39,9 százaléka tünetmentes. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 101-gyel 1073-ra, a betegségből felgyógyultaké pedig 1333-mal 11 619-re emelkedett Oroszországban. A járvány által leginkább sújtott településen, Moszkvában 3093-mal nőtt 53 739-re az ismertté vált fertőzések száma. A halottak száma 65-tel 611-re emelkedett a fővárosban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről