Érdekes recept a Süteményeskönyvből egy almás pite, amelyet Kalla Kálmány receptje alapján lehet elkészíteni.
Almás pite
Kalla Kálmán receptje
Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt
2 db tojás
125 g cukor
125 g puha vaj
15 g sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
12 db savanykás alma
1 db citrom leve
150 g cukor
100 g durvára vágott dióbél
1 kk őrölt fahéj
1 db felvert tojás
Elkészítése:
1. A tojásokat a puha vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát hűtőbe tesszük.
2. A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzákeverjük a citrom levét és a cukrot. Rövid ideig pároljuk, amíg az alma kissé összeesik. A tészta felét kinyújtjuk, es kibéleljük a tortaformát. Beletesszük az almát, megszórjuk fahéjjal es dióval. A tészta másik felét is kinyújtjuk, es befedjük vele az almát. Megkenjük tojással, megszurkáljuk, 160 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, ez legalább 1-2 óra, de ha sikerül kivárni, tökéletes szeleteket kapunk.
Az egyik legnagyobb klasszikus, szinte mindenki kedvence hidegen, forrón, langyosan, vaníliafagylalttal vagy egy pohár jó hideg tejjel. Az őszi almák ideális alapanyagok egy jó almás pitéhez. Kalla Kálmán hagyományos pitéje gyorsan elkészül, finom sütemény az egész családnak.