A Magyar Nemzet értesülése szerint a május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal is járhat a nemzetközi ajánlások mentén. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való belépés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.
Ez azzal is járhat, hogy az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis a Magyar Nemzet információi szerint
májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok.
Az értékesítési helyeket azonban úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.
Elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben. Azt is meg kellhet szabni, hogy a nagyobb társaságok, tömegek fogadására alkalmas szabadtéri turisztikai pontokon milyen új körülmények garantálják a felelős társadalmi védekezést. Az eddigiekhez képest lazább keretek között, de változatlanul szükség lesz az emberek együttműködésére, és ahogy a kormány korábban jelezte, a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül.
Úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy a belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére
májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket.
Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével. Ez újfajta működési modellt kívánhat sok helyen, mivel várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.