Közös siker, hogy a járványgörbe kiegyenesedni látszik

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, Bikás park
Vágólapra másolva!
Az idősotthonok ellenőrzése továbbra is zajlik, a héten már a száz fő alatti intézményeket vizsgálják, eredmények a következő hét elejére várhatók - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. A polgármesterek hozhatnak saját hatáskörükben forgalomkorlátozó intézkedéseket. Hamarosan jönnek az intézményparancsnokok a 200 főnél népesebb idősotthonok élére.
Vágólapra másolva!

Megteremtettük annak a lehetőségét, hogy a kétszáz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, intézményparancsnokot lehessen kinevezni – mondta el Halmosi Zsolt kórházparancsnok az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, 18 ilyen intézmény van, ebből nyolc önkormányzati fenntartású, 5 központi, három egyházi és két magánintézmény.

Az emberek alapvetően betartják a korlátozó intézkedéseket

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, csütörtökön 2775 igazolt fertőzött van Magyarországon, és 312-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben, sokan közülük idősek, és krónikus megbetegedésben szenvedtek. A gócpontok továbbra is a zárt közösségek, így az idősotthonok, és azok a kórházi osztályok, ahol már van koronavírussal ápolt fertőzött

– idézte fel.

Az emberek alapvetően betartják a korlátozó intézkedéseket, közös siker, hogy a járványgörbe kiegyenesedni látszik. A járványhelyzet második szakaszába léptünk, senki nem maradhat ellátatlanul.

Szoros kontroll alatt tartjuk a korlátozó intézkedéseket – jelezte az országos tisztifőorvos.

Nagyon sokan betartják a korlátozó intézkedéseket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília azt mondta, továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók – oktatása, ez azért fontos, mert közel ezer fertőzöttet kórházban kezelnek, az ő megfelelő ellátásukról kell gondoskodniuk. Hozzátette, 54-en vannak még lélegeztetőgépen, ennek a kezelése is komplex tudást igényel. Eközben 1900 önkéntest képeznek ki segédápolónak, és összesen 23 ezren jelentkeztek képzésre, közöttük ötezer orvos – ismertette Müller.

Már 18 ezren sikeres záróvizsgát tettek

- tette hozzá.

Így lehet ajándékozni anyák napján

A tisztifőorvos arra is kitért, sokunknak nincs lehetősége arra, hogy a megszokott módon fejezzük ki a hálánkat az édesanyánk, nagymamánk iránt, de ettől függetlenül ne feledkezzünk meg róluk, akár a modern informatikai eszközök segítségét használva.

Némi kreativitással minden megoldható – tette hozzá Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes az érettségi vizsgán való megjelenést alapos indoknak nevezte, tehát ez ügyben természetesen el lehet hagyni az otthonunkat. Az elmúlt 24 órában ismét 10 ezer felé emelkedett a hatósági házi karanténok száma, amit több mint ezeregyszáz alkalommal sértettek meg az erre kötelezettek – számolt be az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert hozzátette, az elmúlt 24 órában több mint ezer esetben kellett a kijárási korlátozással kapcsolatban eljárni a rendőröknek, eddig összesen 39 ezer ilyen intézkedést hoztak. A határforgalom ellenőrzését továbbra is ellátják, Csanádpalotánál kell kisebb várakozásra számítani.

Zárt közösségekben terjed gyorsan a vírus

Müller Cecília az Origo kérdésére hangsúlyozta, a közösségi terjedés hazánkban továbbra is alacsony szintű, de a zárt közösségek veszélyeztetettek, jellemzően kórházi osztályok, idősotthonok.

A hosszú hétvégével kapcsolatban az Origo kérdésére az alezredes elmondta, továbbra is ugyanazok a kijárási korlátozások vannak érvényben, amik eddig, az önkormányzatok ismét hozhatnak szigorúbb szabályokat.

Az idősotthonok ellenőrzése továbbra is zajlik, a héten már a száz fő alatti intézményeket vizsgálják, eredmények a következő hét elejére várhatók.

A polgármesterek hozhatnak saját hatáskörükben forgalomkorlátozó intézkedéseket – közölte Kiss Róbert.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy

minden egyes pozitív koronavírusos esetről tudomásuk van, és nem tudnak olyan koronavírusos betegről, aki otthonában halt volna meg.

Nincs olyan előírás, hogy a koronavírusban elhunytat hamvasztani kéne, a temetést az elhunyt végakarata szerint lehet intézni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről