Így indul újra az élet - mutatjuk a pontos részleteket

koronavírus illusztráció balatonpart balaton koronavírus,  illusztráció, balatonpart, balaton
koronavírus, illusztráció, balatonpart, balaton
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerda este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép,  fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet és a gazdaság Magyarországon. Bemutatjuk a bejelentés legfontosabb elemeit és a részletszabályokat is.
Vágólapra másolva!

Harc a koronavírus ellen

Mint ismert, a kormány 50 napja hirdetett az ország teljes területére veszélyhelyzetet, amire a járvány kordában tartása miatt volt szükség. A különleges jogrend a széleskörű és gyors beavatkozás lehetőségét biztosítja, ha szükséges. Ennek keretében rendelt el a kormány kijárási korlátozásokat. A rendelkezés célja az volt, hogy lassítsa a koronavírus terjedését, hiszen az leginkább a kontaktusok útján tud terjedni.

A rendelkezés hatékony volt, hiszen ahogyan az az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin többször is elhangzott, sikerült ellaposítani a járványgörbét.

Éppen ezért a korlátozások után fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon.

A miniszterelnök beszéde négy fontos pillérre alapult, ezek a következők.

Az élet fokozatos újraindítása történik szigorú menetrend szerint

A védekezés első szakasza lezárult, a közös erőfeszítésnek köszönhetően a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedés időszakára - mondta Orbán Viktor, aki köszönetet mondott a védekezés kemény munkájáért. A kormányfő megismételte, hogy a legrosszabbra készülnek, de a legjobb forgatókönyvben reménykednek.

- szögezte le, kiemelve, hogy ez csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint történhet meg.

Az idősek és a legfertőzöttebb régió védelmét fenntartja a kormány

Az élet és a gazdaság fokozatos újraindítása azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen lévők feszes védelmét továbbra is fenntartja a kormány. Mivel Budapesten és a környező településeken van a fertőzöttek több mint 60 százaléka, ezért az itt élők védelme érdekében a kijárási korlátozás ezeken a területeken továbbra is érvényben marad. Ezzel szemben vidéken új védelmi intézkedések lépnek életbe: az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, akárcsak az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei, valamint a szabadtéri strandok. Péntektől újra időkorlátozás nélkül megnyithatnak a virágüzletek az egész országban. Az idősek védett időzónáját fenntartja a kormány, Orbán Viktor tőlük azt kérte, hogy

Kötelező lesz a maszkviselet

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön vidéken is kötelező lesz a 1,5 méteres távolság betartása és a maszk viselése, illetve az arc eltakarása, annak érdekében, hogy az élet fokozatosan újraindulhasson.

Az intézkedéseket kéthetente járványügyi szakértőkkel felülvizsgálják

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakértőkkel, így kéthetente felülvizsgálja a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Orbán Viktor/Facebook

A részletszabályok

A miniszterelnök által bejelentett intézkedések részletes szabályait Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette. Ezek szerint

  • a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is;
  • májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről később döntenek;
  • az egész országban marad az ingyenes parkolás, mivel az intézkedés bevált;
  • a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, így augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani;
  • vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik
  • az engedély alapján gyakorolható tevékenységek - egyes kivételekkel - mostantól bejelentés után megtarthatók lesznek.
  • - mondta a miniszter.
  • május 4-től a kormány feloldja a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Ez azért fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közegészségügyi korlátozásokat pedig négy lépésben, különböző időpontokban fogják feloldani;
  • hétfőtől a megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön ismertetik Budapestre és azokra a Pest megyei járásokra nézve, ahol fennmaradnak a kijárási korlátozások.

Gulyás Gergely kijelentette, a magyar oktatási rendszer felkészült a hétfőn induló érettségi megtartására.

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. Forrás: MTI/Botár Gergely/Kormany.Hu

Hétfőtől lépnek életbe a változtatások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor által bejelentett változások.

- mondta Kovács Zoltán államtitkár, hangsúlyozva, hogy a fertőzések több mint 60 százaléka Budapesten és környékén van.

"A magyar egészségügyi ellátórendszer mostanra felkészült arra, hogy akár betegek tömegeit is ellássa" - szögezte le, hozzátéve, hogyha a betegek számában vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat. "Nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról órára figyelemmel kísérjük a számok és a helyzet változását" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről