Rekordszámú pályamű érkezett a Magyar Nemzeti Bank érmetervezői pályázatára

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két különböző címletű érme-emlékváltozat kibocsátásával kívánja elismerését, tiszteletét kifejezni a veszélyhelyzetben is helytálló honfitársainknak. Ezért nyilvános pályázatot hirdetett a „Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek" tematikájú 10 és 20 forintos forgalmi érme-emlékváltozatok megtervezésére. A nyilvános pályázatra rekordszámú, 345 pályamű érkezett. A győztes tervet a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette, melynek fókuszában a névtelen hősök szív alakba foglalt, sematikus ábrázolása jelenik meg - olvasható az MNB honlapján. Díjat kapott még az ajkai Pável Andrea és Paulus Noémi, valamint a budapesti Gyuró Mónika, a különdíjat pedig Róna Virág Rádról és Horváth Vivien Orosházáról kapta.
Vágólapra másolva!

Azt írják, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink (többek között egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági-, logisztikai területen dolgozók) áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank a 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatát bocsátja ki a Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikában. A 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan július folyamán találkozhat először a nagyközönség.

A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme változatlan formában jelenik meg, míg

tematikai oldaluk megtervezésére az MNB 2020. április 18. és május 10. között nyilvános pályázatot hirdetett.

A jegybanki kezdeményezés népszerűségét, pozitív fogadtatását és széleskörű mozgósító hatását mutatja, hogy a leadási határidőre rekordszámú,

összesen 345 darab pályázat érkezett az ország egész területéről – gyermekek, amatőr és profi tervezők nyújtották be grafikai terveiket.

A zsűri konszenzusos véleménye alapján a három legsikeresebb pályázatot a kiírásban foglaltak szerint díjazza az MNB. Az első helyezett 400 000 Ft díjazásban részesül, valamint a győztes grafikai terv kerül megvalósításra az összesen 2-2 millió példányban forgalomba kerülő 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatán. A második helyezett jutalma 200 000 Ft, a harmadik helyezetté pedig 100 000 Ft. Bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 000 Ft különdíjjal.

Díjazottak

A győztes grafikai tervet a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette el. A zsűri véleménye szerint az ő grafikai terve tükrözi leginkább a kibocsátói szándékot,

komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembenéző, különböző foglalkozású embereket.

A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást - írja közleményében az MNB.

A második helyezett az ajkai Pável Andrea és Paulus Noémi lett, míg a harmadik helyet a budapesti Gyuró Mónika szerezte meg alkotásával.

A különdíjas grafikai terveken ketten osztoznak: Róna Virág Rádról és Horváth Vivien Orosházáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!