Aki a vírus elleni védekezést támadja, az emberéleteket kockáztat

Koronavírus, vírus, ápoló, egészségbiztonság, egészségvédelem, izolációs terem, kórházi ágy, kórházi szoba, koronavírus-járvány, kórterem, lélegeztetőgép, védőöltözék, védőruha, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Miskolc, 2020. április 7. Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
Statisztikusok, szakemberek azt mondták, előállhat olyan helyzet Magyarországon, hogy egy időben kell 8500 embert lélegeztetni, így az a döntés született, hogy 10 ezer lélegeztetőgépre van szükség. Végül több mint 16 ezer gép rendelése mellett döntöttünk, így láttuk biztosítottnak a 10 ezer beérkezését – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára az Origónak a hazai lélegeztetőgépek beszerzéséről. 
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata volt, hogy a koronavírus-járvány miatt szükségessé váló egészségügyi védőfelszereléseket beszerezze – mondta Menczer Tamás az Origónak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közölte: kezdetektől fogva az egyik legfontosabb kérdés a lélegeztetőgépek száma volt, mert az Operatív Törzs és a kormány is azt mondta:

- tette hozzá. Ezt a vírust senki nem ismerte, ez bizonytalanságot jelentett, ezért azt mondtuk, hogy a legjobban bízunk, de a legrosszabbra készülünk.

16 ezer lélegeztetőgépet rendelt Magyarország

Statisztikusok, szakemberek azt mondták, előállhat olyan helyzet Magyarországon, hogy egy időben kell 8500 embert lélegeztetni – emlékeztetett Menczer Tamás. Az Operatív Törzs ezt követően a legsúlyosabb tömeges fertőzésre is fel akart készülni, így az a döntés született, hogy 10 ezer lélegeztetőgépre van szükség.

Végül több mint 16 ezer gép rendelése mellett döntöttünk, így láttuk biztosítottnak a 10 ezer beérkezését – közölte az államtitkár.

Több mint 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt Magyarország Forrás: MTI/Vajda János

A védekezésre szánt keret felülről nyitott, hiszen emberélet nem kerülhet veszélybe forráshiány miatt, a lélegeztetők értéke több mint 300 milliárd forint. Terveink szerint, azokat a lélegeztetőket, amelyekre Magyarországon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már most is vannak egyébként a világ több pontjáról érdeklődök a gépek iránt – mondta Menczer. Az államtitkár elmondta: a megrendelési folyamat során orvos is dolgozott a csapatban, a megrendelések az ő szakmai iránymutatása alapján történtek.

Minden eshetőségre felkészültek

Menczer Tamás elmondta, a szakemberek szerint lesz a vírusnak második hulláma, azonban megnyugtató, hogy minden eshetőségre felkészültünk, egy esetleges tömeges fertőzési fázisban is lenne lélegeztetőgép minden betegnek.

- hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kijelentette, hogy a baloldal nem volt hajlandó részt venni a vírus elleni védekezésben, az, hogy a védekezés első szakasza sikeres volt, kizárólag a magyar emberek és a kormány összefogásának köszönhető.

Szintén örömteli, hogy a váci Celitron gyár időközben megkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének gyártását, ebből rövidesen 1000 áll majd a magyar kórházak rendelkezésére. Stratégiai kapacitással erősödött tehát Magyarország, am a jövőre nézve mindenképpen bíztató.

Eddig maszkokból 170 millió, míg védőruhából és kesztyűből és más védőfelszerelésből több mint 70 millió darab érkezett. A jövőben is azt fogjuk megrendelni, amire az egészségügyi szakemberek szerint szükség van. Vakcina továbbra sincs, így a járványügyi készültséget fenn kell tartani – zárta szavait az államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről