Szijjártó Péter: Líbia stabilitása európai érdek

Szijjártó Péter, Olaszország
Vágólapra másolva!
Líbia stabilitása európai érdek, hogy az illegális migráció megfékezhető legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva hétfőn Rómából, ahol olasz hivatali partnerével, Luigi Di Maióval tárgyal.
Vágólapra másolva!

Mindannyiunk érdeke, hogy az Európai Unió területére irányuló migrációt a lehető legteljesebb mértékben visszaszorítsuk - hangsúlyozta.

A miniszter utalt arra, hogy a koronavírus-járvány újabb tényező, amely migrációs hullámokat válthat ki. Úgy fogalmazott, hogy Európa számára ebből a szempontból Líbia a legveszélyesebb szereplő,

mivel onnan gyakorlatilag szabadon jöhetnek át a kontinensre az illegális bevándorlók.

Hozzátette, hogy egyetértenek Olaszországgal abban, hogy Líbia stabilitása európai érdek, mert akkor féken lehet tartani az Európába irányuló migrációt. A miniszter kiemelte, hogy közös érdek ezért az illegális migránsokat feltartóztató líbiai parti őrség megerősítése is.

Ha ez nem sikerül, akkor újabb tíz-, illetve százezrek indulhatnak meg Európába,

és ez jelen helyzetben nemcsak kulturális és biztonsági, hanem komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent Európának, mivel a koronavírus-járvány miatt munkahelyek vesztek el, ami Olaszországban hatványozottan igaz - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért mára teljesen ésszerűtlenné, érvénytelenné, sőt elutasítandóvá vált minden olyan korábbi nyugat-európai érvelés, amely az illegális migráció legalizálására vonatkozott és amely munkavégzési szempontból akart bevándorlókat Európába hozni.

Kijelentette, hogy az európai kormányok és politikusok feladata, hogy elsősorban az európai embereknek segítsenek, ezért most minden munkavállalási célú migrációs hullámot a lehető legerőteljesebben vissza kell szorítani. Emlékeztetett, hogy Olaszország az Európába irányuló migráció legveszélyeztetettebb cél-, illetve frontországa.

Az idén háromszor annyi illegális bevándorló érkezett Olaszországban, mint tavaly

- tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter beszélt arról is, hogy Olaszország több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára, ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és harmadik legfontosabb exportpiaca. A kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót, emellett az ötödik legjelentősebb beruházói közösséggel az olaszok rendelkeznek Magyarországon.

Olaszországnak a válságból történő gyors gazdasági felépülése Magyarország számára is alapvető érdek mind gazdasági, mind biztonsági szempontból

- mondta.

A magyar vállalatok számára az olasz piac nagyon fontos. Ezért - annak érdekében, hogy az olasz gazdaság visszaesése a magyar vállalatok számára ne jelentsen nehézséget a magyar vállalatok számára az exportot illetően - az Eximbanknál 450 millió eurós hitelkeretet nyitottak, amely az Olaszországba exportáló magyar vállalatokat fogja segíteni - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter szólt az olasz-magyar biztonsági együttműködésről a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében. Felidézte, hogy Magyarország 400 katonával van jelen Koszovóban olasz parancsnokság alatt. Hangsúlyozta, hogy idővel szeretnék átvenni a parancsnokságot az olaszoktól.

Elmondta azt is, hogy folyamatos az egyeztetés a turisztika területén is, hiszen tavaly több mint 550 ezer magyar turista üdült Olaszországban. Hozzátette: a Wizz Air légitársaság júliustól hét olasz városban üzemeltet járatokat. Ugyanakkor a koronavírus-járványa miatt mindenkit óvatosságra és elővigyázatosságra intett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!