Több százezer dollárt próbált tisztára mosni egy szerb férfi

Internetes csalás, kalózkodás
Munkában egy számítógépes hekker
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek egy tajvani cég nevében e-mailt küldtek az amerikai partnerüknek, amiben azt írták, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk, majd megadták egy szerb férfi számlaszámát, hogy a jövőben arra utalják a pénzt.
Vágólapra másolva!

Az eljárásban ismeretlenül maradt személyek egy tajvani székhelyű cég ügyintézőinek adták ki magukat, és e-mailt küldtek egy, a céggel hosszabb ideje üzleti kapcsolatban lévő amerikai cégnek.

Azt írták, hogy megváltozott a számlaszámuk, és a jövőben az új számlára utalják a pénzt.

Ezzel egyidőben, 2015 október 1-jén egy szerb férfi, az egyik szegedi bankban, egy akkor alapított szegedi székhelyű cég ügyvezetőjeként számlát nyitott.

Nem sokkal később az amerikai cég erre a számlára utalt 218 ezer amerikai dollárt. A férfi másnap ebből felvett 110 ezer dollárt, rákövetkező nap pedig a maradékot is fel akarta venni.

Ez már nem sikerült, mert a bankbiztonsági rendszereken küldött jelzés miatt a tranzakciót felfüggesztették, majd a fennmaradó összeget lefoglalták az eljárás során.

Forrás: Shutterstock

A férfi ezek után netbankon keresztül próbálta a számláira továbbutalni a pénzt, de nem sikerült neki.

A számlájára az amerikai cég összesen 61 millió forintnak megfelelő dollárt utalt, a férfi pedig tisztában volt azzal, ahogy bűncselekményt követ el. 31 milliót tudott felvenni a pénzből, a maradék 30-at az eljárás végén kiutalták a tajvani cégnek.

Az ügyészség a szerb férfit különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt emelt vádat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!