Közel 14 ezer magán- és egyéb szálláshely felújítását támogatja a kormány

GULLER Zoltán
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.
Vágólapra másolva!
Lezárult a Kisfaludy-program magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata. Másfél hónap alatt több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató ismertette, hogy a július 15-én lezárult pályázaton kizárólag a vidéki szálláshelyek indulhattak, a konstrukció egyszerűsített eljárásban biztosít fejlesztési lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (Ntak) regisztrált magán- és egyéb szálláshely üzemeltetőnek.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban Forrás: MTI/Mohai Balázs

Guller Zoltán kiemelte, hogy

a pályázók 84 százaléka nyertes lett,

nekik a támogatói döntésről szóló értesítéseket csütörtöktől kezdik kiküldeni e-mailben. Hozzáfűzte, hogy a nyerteseket a hónap végéig értesítik, a teljes támogatást augusztus végéig mindenkinek elutalják.

Guller Zoltán kitért arra, hogy a pályázatokban vállalt fejlesztést, beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb idén év végéig kell befejezniük. A támogatásból a vidéki Magyarország szálláshelyei szobáinak mintegy 40 százaléka lesz felújítva, így

több mint 62 ezer szoba várja majd a magyarokat és külföldieket megszépülve.

Részletezte, hogy forrásból bármilyen korszerűsítésre lehet költeni, bútorcserére, napelemre, vagy lehet bővíteni, szaunát, medencét építeni, egyedül forgóeszközt nem lehet vásárolni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól a Kisfaludy-program keretében Forrás: MTI/Mohai Balázs

Közlése szerint a vidéki Magyarországon 19 883 egyéb-, és magánszálláshely működött 2019-ben.

A Kisfaludy-programmal ötezer új ilyen szálláshelyet regisztráltak vidéken az Ntak rendszerbe,

azaz vált láthatóvá, ami szintén az ágazat fejlesztését segíti - mutatott rá, mivel a támogatás okán így már csaknem 25 ezer magán és egyéb szálláshely működik Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy

a kormány 2017-ben indította el a Kisfaludy-programot, ebből nagyjából 300 milliárd forintos keretösszeg célozta a vidéki szálláshelyek megújítását.

A Kisfaludy-programmal kapcsolatban felsorolta, hogy már több száz vidéki panzió újult meg, idén további több száz panzió felújítása fejeződik be, valamint több tucat szálloda újult meg.

Kitért arra, hogy a vidéki Magyarországon

a Kisfaludy-program különböző szálláshely-fejlesztési pályázatain eddig 295 milliárd forintot használtak fel a szálláshely-kínálat megújítására.

Ismertette, hogy Ebből nagyjából 200 milliárd forint az állami támogatás, a régiónként eltérő önerő mértéke pedig több mint 100 milliárd forint, amit a vidéki szállodák, panziók, magánszálláshelyek költenek el fejlesztésekre.

A vezérigazgató közlése szerint

a kempingek fejlesztése még hátravan a Kisfaludy-programból, ezt 5 milliárd forint keretösszeggel még az idén kiírják,

néhány hónapon belül.

Guller Zoltán közölte, hogy egyszerűsített elszámolás vonatkozik a pályázati források felhasználására, az MTÜ szúrópróbaszerű ellenőrzést tart a megvalósítást követően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről