Ezekkel az intézkedésekkel védik az országot a vírus behurcolásától

Röszke, határ, határátkelő, ellenőrzés, koronavírus, 2020.07.15., maszk, arcmaszk, védőmaszk, kesztyű, védőfelszerelés, omsz, országos mentőszolgálat, mentő, lázmérő, lázmérés, vám, nemzeti adó- és vámhivatal, csomagtartó
Vágólapra másolva!
Hatályba léptek ma a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások. Folyamatosan ellenőrzik a Magyarországra belépőket. A cél, hogy ne hurcolják be a vírust az országba külföldről.
Vágólapra másolva!

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, szerdától hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedés vasárnapi tájékoztatóján azzal indokolta: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és

a környező országokból, valamint az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak. Közben Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent, és a további csökkenést szeretnék garantálni.

Az országok besorolása komplex szempontok alapján az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyait, járványügyi tendenciáit és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Ellenőrzés a röszkei határon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be; sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik, és 14 napos karanténba kell vonulnia.

Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azon országok, ahol a Covid-19-betegséggel való aktuális fertőzöttség mértéke súlyos, piros jelzést kaptak. Ezek: Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna, továbbá a legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai ország.

Azok az országok, amelyek aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. Európában: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság; Ázsiában: Japán, Kínai Népköztársaság; Amerikában: Amerikai Egyesült Államok.

A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről