A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Csütörtöktől minden iskolában mérik a testhőmérsékletet, a nagyobb iskoláknál hőkapukat állítanak fel

iskolakezdés, iskola, 2020. szeptember 1, maszk, diákok, diák, tanár, maszk, tankönyv, tanterem, Budapest, belváros, sulikezdés, koronavírus, Eötvös József Gimnázium
Védőmaszkos diákok az Eötvös József Gimnázium tanévnyitóján 2020. szeptember 1-én.
Vágólapra másolva!
Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarendet vezettek be, az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre, a nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, 142 rendőri intézkedést kellett kezdeményezni a hétvégén járványügyi szabályok megsértése miatt, 41 esetben a tömegközlekedési eszközökön kellett intézkednie a rendőrségnek, maszkviselési hiányosságok miatt.

Több száz eljárás indult

Az elmúlt héten 405 személlyel szemben kellett maszkviseléssel összefüggő rendőri eljárást kezdeményezni: 337 polgárt figyelmeztettek, 31 esetben kellett helyszíni bírságot alkalmazni, 37 esetben indítottak szabálysértési eljárást – mondta Kiss Róbert.

Hatósági házi karanténok esetében a múlt héten 36 174 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, 7780 beteg került karantén alá, közülük 2115-en a határokon léptek be Magyarországra. 24 014 ember van jelenleg karanténban, mobil informatikai alkalmazással 1381 főt ellenőriznek a rendőrök – tette hozzá.

Eddig Magyarországon 469 büntetőeljárás indult a járvány idején, rémhírterjesztést 140, közveszély okozása miatt 31, csalás miatt 138, járványügyi szabályok megsértése miatt 28 esetben, eddig 88 gyanúsítottat hallgatott ki a nyomozó hatóság.

Mindenhol jelen van a vírus

Hétfőre 702 fővel nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma, így 18 815 aktív esetet tartanak nyilván, kórházban 693 személyt kezelnek, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A számok emelkedő tendenciát mutatnak a napokban. 13 ember halt meg el az elmúlt 24 órában, ezzel együtt 749 főre emelkedett a halottak száma.

A PCR-vizsgálatok száma is nagymértékben növekszik. Ez ma eléri a 697 473 darabot

- ismertette Müller Cecília.

A vírus mindenütt jelen van, az egész országban, még tavasszal a gócok kialakulása volt jellemző, most egyértelműen a közösségekben terjed a fertőzés.

Most bárhol, bárki elkaphatja a fertőzést, ezért a higiéniai szabályok betartása rendkívül fontos

– nyomatékosította.

Kiemelte, hogy a távolságtartás mindenhol fontos, ott is ahol a jogszabály nem írja elő. Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme, ez mindenkire nézve kötelező és felelősséget állapít meg.

A nagyobb iskoláknál hőkapuk lesznek felállítva Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tisztifőorvos arról is szólt, hogy az oktatás-nevelés rendben zajlik.

Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarend került bevezetésre.

Az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre. A nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – tudatta Müller Cecília. Elmondta, 37,8 fokban határozza meg az iskolákban a jövő héttől kötelező láz mérését a belépés során, meg is kell ismételni a mérést, majd a szülőt értesíteni kell, kisebb gyerekeknél a szülő megvárhatja a hőmérsékletmérést.

Az országos tisztifőorvos elmondta, a szépségipari szolgáltatások igénybevételénél is nagyon fontos az arcmaszk használata a szolgáltatás igénybevétele alatt is, a szolgáltatóknak és az ügyfeleknek is.

Arckezeléseknél csak az ügyfél veheti le a maszkot, a szolgáltató nem.

A szolgáltatásokat úgy kell megszervezni, hogy ne legyen várakozási idő, ne érintkezhessenek az ügyfelek. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is ajánlott a fertőtlenítés. Nagyobb szalonok recepcióján nem javasolt olyan tárgyak, magazinok, tollak kihelyezése, amivel a fertőzés továbbterjedhet, illetve javasolják a kártyás fizetést.

Értelemszerű az önkéntes karantén

Ha a teszt pozitív, akkor a környezete szoros kontaktusnak minősül, a gyógyulásig otthon kell maradniuk. Az operatív törzs fokozott óvatosságot kér a polgároktól, kihangsúlyozva az egyéni felelősséget a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása érdekében.

A maszk tartós viselése a munkahelyeken nehézségeket okoz. Müller Cecília szerint a munkakörnyezet típusa is más-más igényt kíván.

Egy kockázatbecslés mentén kell meghatározniuk a munkáltatóknak, mennyi ideig kell folyamatosan viselni a maszkot, milyen más távolságtartási szabályokkal lehet megoldani a maszk viselésétől történő eltekintést.

Négy óra után mindenképpen kell pihenő, nehogy fulladt, légúti megbetegedést okozzon az állandó maszkhasználat. Az egyszer használatos maszkok sem alkalmasak arra, hogy ennél több ideig szűrjék a kórokozókat.

A Covidból felgyógyultak esetében a betegek egy részénél a gyógyulást követően is tartós gyengeség, fáradtság áll fenn. Az országos tisztifőorvos szerint vitaminok, mozgás, kiegyensúlyozott lassú légzőtornák kellenek a gyógyuláshoz, ha kell pszichológiai segítséggel.

Fontos a felelősségteljes magatartás

Müller Cecília elmondta,

Csak egészséges gyermeket vigyenek iskolákba, a láz az egyik alapvető tünet, a többi tünet nehezebben szűrhető.

A beteg gyermek még nem biztos, hogy új koronavírusos megbetegedésben szenved, ősz elején egyéb megfázásos, influenzás megbetegedések is lehetnek, de mindenképpen ki kell emelni a gyereket a közösségből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!