A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Sikeresek a maszkviselési szabályok, itt vannak az ellenőrzések adatai

koronavírus, maszk, járvány, vírus, Budapest, bolt, vásárlás, vevő
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hét rendőrségi adatai alapján egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott védelmi intézkedéseket a magyarok közel 100 százaléka betartja. A hatóságoknak mind a maszkviselési, mind a szórakozóhelyekre, üzletekre vonatkozó szabályok miatt elenyésző mennyiségű bírságot kellett kiszabniuk. A védelmi intézkedéseknek az eredménye is látszik már, mivel az új koronavírus-fertőzések száma az elmúlt egy hétben nem változott jelentősen. A szabályok célja, hogy az ország továbbra is működni tudjon. 
Vágólapra másolva!

Szeptember 21-től léptek életbe a legújabb védelmi intézkedések a koronavírus-járvány terjedése ellen. A szabályok szerint a BKK, a MÁV és a Volán járatain kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni, valamint a boltokban és a közintézményekben is. Mindezeken kívül, ha a kereskedelmi hatóság olyan embert talál az üzletben, aki nem visel maszkot

  • először figyelmeztet,
  • másodszor büntetést szab ki (100 ezer és 1 millió forint között),
  • harmadik alkalommal bezárják az üzletet (3 naptól 1 évig terjedő időre).

Ha tömegközlekedési eszközön kapnak el valakit maszk nélkül, akkor az illetőt megbüntetik, majd leszállítják. Nagyobb jogkörük van a járművezetőknek is, ugyanis ha azt látják, hogy maszk nélkül szállnak fel a járműre, akkor

az ő kötelességük figyelmeztetni a renitens utast, amennyiben ennek ellenére sem veszik fel a maszkot, a sofőrnek előbb le kell szállítani, ellenállás esetén pedig rendőrt kell hívnia.

Szeptember 21-én léptek életbe az új szabályok Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kórházakban, kórtermekben, orvosi rendelőkben is kötelező a maszkviselés. Ez mindenkire vonatkozik, tehát a kórházi dolgozókra, a betegekre és a látogatókra egyaránt. A betegek azonban saját kórtermükben levehetik a maszkot.

Kötelező maszkot viselni:

  • közigazgatási szervek ügyféltereiben,
  • postán,
  • olyan ügyfélfogadási helyiségekben, ahol 5 embernél több tartózkodik,
  • mozikban,
  • kulturális intézményekben, tehát színházban, múzeumban, zenés/táncos előadásokon,
  • könyvtárakban, levéltárakban, művelődési házakban,
  • plázákban, kivéve az ott található edzőtermekben és irodákban.

Közel 100 százalék betartja a szabályokat

Az emberek a védelmi szabályokat nagyon nagy fegyelemmel betartják. Mindezt abból lehet leszűrni, hogy az elmúlt héten hány esetben kellett figyelmeztetnie, vagy büntetnie a hatóságoknak. Az elmúlt egy hét alatt összesen nagyjából 400 eljárást indítottak a hatóságok. Alább bemutatjuk a pontos intézkedési számokat:

  • Október 6-án 69 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések megszegése miatt. 28 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, a rendőrök 25 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak. Az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 41 esetben intézkedtek a rendőrök, 36-an figyelmeztetést kaptak, egy embert helyszíni bírsággal sújtottak, néggyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.
  • Október 5-én 76 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt. 45 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön. A rendőrök minden esetben figyelmeztetéssel zárták az intézkedéseket. Az üzletekben és közintézményekben védelmi intézkedések megszegése miatt 31 esetben intézkedtek a rendőrök, 27-en figyelmeztetést kaptak, egy embert helyszíni bírsággal sújtottak, hárommal szemben szabálysértési feljelentést tettek.
Az emberek túlnyomó többsége betartja a védelmi szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo
  • Október 3-án és 4-én 64 rendőri intézkedés történt. A tömegközlekedésben 24 rendőri intézkedésre volt szükség, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az emberek. Közülük 22 utast figyelmeztetésben részesítettek, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Üzletekben, közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartóival szemben 33 figyelmeztetést alkalmaztak, 4 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.
  • Október 2-án közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 43 rendőri intézkedést kezdeményeztek; 20 esetben pedig nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön. Utóbbi miatt 16 embert figyelmeztettek a rendőrök, a többi esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.
  • Október 1-jén az üzletekben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén 23 alkalommal intézkedtek a rendőrök, amiért az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket: 17 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak, hármat pedig feljelentettek a rendőrök.
  • Szeptember 30-án 46 rendőri intézkedésre volt szükség a szabályszegőkkel szemben. Egy embert figyelmeztetésben részesítettek, 44-en helyszíni bírságot kaptak, míg egy esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Nem a büntetés a legfőbb cél

A fent bemutatott adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a magyar emberek közel 100 százaléka betartja a védelmi szabályokat. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt egy hétben a korábbi héthez képest már alig emelkedett az új fertőzöttek száma.

Az eljárások és a bírságok száma is azt mutatja, hogy

nem az állampolgárok megbírságolása a cél. A rendőrök eddig sem büntettek azonnal.

A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg. Emlékeztetett, hogy tavasszal azt is mindig elmondták, hány állampolgárt figyelmeztettek a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.

A most életben lévő védelmi szabályok során már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása.

Az üzemeltetőknek, a közlekedési vállalatoknak is felelőssége van. Ehhez a rendőrség támogatást nyújt, egyrészt azzal, hogy önállóan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, másrészt szükség esetén az intézmények, üzemeltetők, közlekedési társaságok bejelentésére is megteszi a szükséges intézkedéseket.


A rendőrök, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem ellenőrzik a szociális intézményekben és a kórházakban a látogatási tilalom betartását.

Mindenhol az intézményvezetők és az intézményben dolgozók felelőssége, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa.

A rendőrök elsődleges célja nem a büntetések kiszabása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ország működése a tét

Az életben lévő védelmi intézkedések célja, hogy lassítsuk a járvány terjedését, valamint az ország működni tudjon. Müller Cecília országos tisztifőorvos többször arról beszélt, hogy

Müller nagyon fontosnak nevezte, hogy Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy csak egészségesen menjenek az emberek társaságba. A nagyobb családi rendezvények esetén is fokozottan kell ügyelni a higiéniás és a távolságtartási szabályok betartására, mivel a tünetek megjelenése előtt 2 nappal már továbbadhatja a betegséget a megfertőződött személy.

- mondta korábban az országos tisztifőorvos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!