Rendőrségi akció zajlott a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzatnál, áramlopás miatt nyomoznak, egy DK-s képviselő le is mondott

Vágólapra másolva!
Rendőrségi akció zajlott a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzatnál – tudta meg a PestiSrácok.hu. A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy valóban kivonultak és eljárási cselekményt hajtottak végre, illetve lopás miatt nyomoznak. A DK-s Borka-Szász Tamás, aki az ügy érintettje lehet, lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról és kilépett a DK-ból, írja a lap. Az ügy kapcsán megszólalt Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, aki közölte: ha a gyanú beigazolódik, akkor DK-s politikus súlyos bűncselekményt követett el.
Vágólapra másolva!

Úgy tudják, a rendőrségi akció során több informatikai eszközt is lefoglaltak Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi képviselőjének irodájában. Az egyelőre ismeretlen tettes ellen zajló nyomozásban a kriptovaluta-bányászat merülhetett fel, ami önmagában nem bűncselekmény. Annyi azonban megjegyzendő, hogy a kriptobányász gépeket rendkívül drágán lehet megvenni, általában Kínából rendelik őket, és rendszerint 3000-5000 dollár közti áron kaphatók.

A kriptobányász gépek rendkívüli módon forrósodnak, ezért balesetveszélyesek, ha nem szakszerűen használják őket. Ráadásul rengeteg áramot is fogyasztanak. A rendőrség a Pesti Srácok megkeresésére annyit közölt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés alapján lopás (úgy tudja a PS, hogy áramlopás) gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás során a mai napon a rendőrök eljárási cselekményt végeztek a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata épületében. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

Megkérdezett a lap egy kriptovaluta-szakértőt is, aki elmondta: az eszköz valószínűleg ethereum-bányászatra alkalmas, ára nagyságrendileg 5000-7000 dollár között mozog, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy tárolása amatőr, régen használt fakeretes szerkezetben történik, ami önmagában hordozza a rendkívüli tűzveszélyt. Az így alkalmazott gépek nagyon erőteljes hőkibocsátással rendelkeznek; nem elképzelhetetlen, hogy a fakeret öngyulladást szenved bizonyos esetekben.

Közben a DK az Indexnek küldött közleményében elismerte a rendőri akciót, majd azt írták, hogy az ügy érintettje Borka-Szász Tamás, a DK VII. kerületi önkormányzati képviselője lehet. A történtek következményeként Borka-Szász Tamás azonnal lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról és kilépett a DK-ból.

Mivel Borka-Szász Tamás egyéni körzetben körzetben győzött 2019-ben, így az erzsébetvárosi 4-es számú választókerületben időközi választást tartanak majd.

Bajkai István: Ha beigazolódik a gyanú, akkor súlyos bűncselekmény történt

A botránnyal összefüggésben nyilatkozott a PestiSrácoknak Bajkai István, Erzsébetváros és Terézváros fideszes országgyűlési képviselője, aki elmondta:

Hozzátette:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről