Orbán Viktor: Nekünk minden élet számít

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A vakcina már a horizonton van, még egy kis ideig ki kell tartanunk - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a rendelt ételek esetén az áfa 5 százalékra csökkent. Kijelentette, hogy továbbra sem támogatják az Európai Parlament és a német elnökség által kidolgozott jogszabályt, mivel az "Szovjetuniót csinálna az Európai Unióból". 
Vágólapra másolva!

Sokat nem aludt Orbán Viktor miniszterelnök, mivel természetesen ő is a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért szorított. „Egy harc volt, és vikingeket harcban legyőzni szerintem nagy dolog" – mondta az Izland felett aratott, Eb-kijutást érő 2-1-es győzelemről a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az ellátás minősége a fontos

Az pedig nem mindegy, hogy egy-egy beteget hogyan tudnak ellátni, mivel ellátni mindenkit el tudnak, csak a minőség lenne más, ha túlterhelté válna az egészségügy. Ezért is kell betartani a szabályokat, hogy elkerüljük ezt a helyzetet – emelte ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor úgy látja, hogy 99 százalék arra az esély, hogy a rendszer működni fog, és egyetlen ember életéről sem kell lemondani, mivel az egészségügy nem fog összeomlani.

Az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek – jelentette ki Orbán Viktor.

Az oktatás helyzetéről Orbán Viktor elmondta: 500 középiskolában tértek át digitális oktatásra, emellett a fertőzés magas szintje miatt 208 óvodát zártak be, és 239 általános iskolában vezettek be digitális oktatást.

Orbán Viktor: Nagyon fontos a szabályok betartása Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az a jó, ha több vakcinából lehet választani

Az operatív törzs a vakcinák behozatalának felgyorsításáról is beszélgetést folytatott a pénteki ülésén.

Mindez azért van, mert nem szeretnék, hogy olyan vakcinát kapjanak a magyar emberek, amelytől még betegebbek lennének a mellékhatások miatt.

A vakcinákból elsőként az egészségügyi dolgozókat kell majd beoltani, mivel ők harcolnak a frontvonalban. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni. Éppen ezért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg inkább. Azt is elmondta, a vakcina beadatása nem lesz kötelező.

A nagy kérdés az, hogy amikor a járványok eltűnnek, végleg megszabadulunk tőlük, vagy gyengült formában továbbra is köztünk maradnak, mint például az influenza - tette hozzá.

Újabb adócsökkentést jelentett be a kormányfő

Orbán Viktor a kormány intézkedéseit két csoportra osztotta. A szállodákat úgy támogatják, hogy foglalásaik 80 százalékát kifizetik.

A legfrissebb intézkedés, hogy a házhoz szállítás áfáját 5 százalékkal csökkentették.

Ezek a rövid távú segítések. Ilyenekre szinte naponta lehet majd számítani. A hosszú távú segítségnyújtásban arra koncentrálnak, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg, hiszen „ha munka van, akkor minden van".

Elmondta, hogy az adókat is mindenképp csökkenteni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor több munkahely is meg fog szűnni, és mindenképp be akarja taratani az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány tönkretett. 2021-ben jelentős adócsökkentésre lesz szükség - mondta a miniszterelnök.

"Ezzel Szovjetuniót csinálnának az Európai Unióból" Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel Szovjetunió lenne az Európai Unióból

Az EU-s források jogállamisági kritériumokhoz kötésének tervéről a kormányfő kifejtette:

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: a németek vezetésével kidolgozott új jogszabálytervezet valójában nem a jogról szól, hanem politikáról.

A német kancellárnak is elmondta - folytatta -, hogy ha ezt a jogszabályt elfogadják, akkor "az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk".

fejtette ki.

A mostani EU-s tervezet "pontosan ugyanaz": objektív kritériumok és jogorvoslati lehetőség nélkül, ideológiai alapon zsarolni akarnak országokat - jelentette ki, hangsúlyozva: "az uniót nem ezért hoztuk létre, hogy legyen egy második Szovjetunió". Úgy fogalmazott: régen,

a kommunista világban "szovjetellenes tevékenységnek" hívták mindezt, most pedig "Európa-ellenes tevékenységre" hivatkozva akarnak tagállamokat büntetni.

Kiemelte: "az unióban az történhet, amit a tagállamok akarnak, és amit nem akarnak, az nem fog megtörténni". Most a járvány kezeléséről kellene beszélni, és a bajban lévő déli államokon azonnal segíteni - hangsúlyozta. Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ-stratégiát, úgy reagált: "nem mondom, hogy ez felesleges, ilyen munkacsoportok legyenek", de az ütemezést illetően a döntéshozóknak kell, hogy több eszük legyen, és "nekünk most nem ezeket a tanulmányokat kell olvasni".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről