Szijjártó Péter: Várhatóan már a jövő héten elkezdődik az orosz vakcina tesztje Magyarországon

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. október 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Ha a liberális mainstream kedvel egy országot, akkor minden bizonnyal teljesíteni fogja a jogállamisági feltételeket, ha nem kedveli, akkor minden bizonnyal nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. Ilyen egyszerű, jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott interjút, beszélt Magyarország vakcinabeszerzéseiről és a gazdaság helyreállításáról is.
Vágólapra másolva!

„Az összes lehetséges olyan partnerrel tárgyalásokat folytatunk, ahol esély mutatkozik arra, hogy beszerezzük a vakcinát. Ezt abszolút nem politikai kérdésként kezeljük.

jelentette ki a magyar külügyminiszter a V4NA-nak nyilatkozva. Elmondta, Magyarország részt vesz egy európai beszerzési projektben, de az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalásokat folytat. „Most a diverzitás a legfontosabb; hogy a létező legtöbb, biztonságos forrásból származó vakcinát szerezhessük be, és

emelte ki a miniszter. Hozzátette,

várhatóan a jövő héten 10 dózis érkezik Magyarországra az orosz vakcinából, melyeket elkezdhetnek tesztelni.

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatban kettős cél van

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés kezelése kapcsán a miniszter elmondta, a magyar kormánynak kettős célja van. „Először is emberek életét, illetve egészségét kell megmentenünk, biztonságba helyeznünk, másrészről azonban a gazdaság működőképességét is fenn kell tartanunk: az országnak működőképesnek kell maradnia." Az ország működőképességének fenntartása érdekében a kormány úgy döntött, hogy újabb félmilliárd euróval ösztönzi az országba irányuló beruházásokat. A Magyarországra érkező beruházások költségeinek egyharmadát állja az állam, ha az adott cég a beruházást követően is ugyanazzal a munkavállalói létszámmal működik tovább.

Ez tehát - a munkanélküliség leküzdésének támogatása a munkanélküliség támogatása helyett – a programunk része, és az is marad", jelentette ki Szijjártó Péter. Kiemelte,

a legfontosabb az olyan cégek beruházásainak támogatása, amelyek elkötelezik magukat amellett, hogy nem hajtanak végre leépítéseket.

A miniszter elmondta, több nemzetközi céggel is tárgyalnak nagyobb beruházásokról, melyek főleg keletről érkeznének Magyarországra. „Ezen a héten tudtunk bejelenteni egy nagyszabású, kínai autóalkatrész-gyártóhoz kapcsolódó 65 milliárd forintos [több mint 180 millió eurós] beruházást", jegyezte meg. Kiemelte, a tárgyalásokat a jövőben is folytatják, „hisz tudjuk, hogy a beruházás továbbra is a legfontosabb dolog: minél több beruházás érkezik Magyarországra, annál több munkahelyet tudunk megvédeni majd."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. Forrás: MTI/Mónus Márton

A kormány a magyar emberek elvárásainak szeretne megfelelni

Magyarországon a héten különleges jogrendet vezettek be a koronavírus elleni intézkedések felgyorsítása érdekében. Tavasszal, amikor szintén különleges jogrend lépett életbe, számos támadás érte Magyarországot. A külügyminiszter szerint most is lehet hasonlóra számítani. „Nem számít, mit teszünk, támadások mindig érnek bennünket.

Emiatt a liberális mainstream képtelen megemészteni, amit csinálunk, és a konkrét intézkedésektől, a konkrét javaslatoktól függetlenül mindig tűz alá vesznek. A támadásokat ezek a politikai kérdések indukálják, mert a liberális mainstream számára megemészthetetlen a tevékenységünk. Azonban mi a magyar emberek elvárásainak kívánunk megfelelni és nem a liberális mainstreamnek, ezért nem számít, mi a véleményük rólunk."

A magyar emberek hozzájárulnak az EU gazdasági teljesítményéhez

Az uniós források jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló vita kapcsán a magyar külügyminiszter kijelentette: „egyszerűen elfogadhatatlan, ha az európai forrásokat a zsarolás eszközeként alkalmazzák." Elmondta, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, egyértelmű kötelezettségeket vállalt, melyeket teljesített. „Tehát mi is hozzájárulunk az Európai Unió gazdasági sikeréhez és gazdasági teljesítményéhez. A magyar emberek hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez,

Kiemelte, hogy amikor „a jogállamiságot hozzák föl, akkor a mi értelmezésünk szerint nem objektív kritériumokról van szó. Ha a liberális mainstream kedvel egy országot, akkor minden bizonnyal teljesíteni fogja a jogállamisági feltételeket, ha nem kedveli, akkor minden bizonnyal nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. Ilyen egyszerű. Ezért soha nem lesz elfogadható, ha az európai forrásokat országok megzsarolására használják fel." Ráadásul a jogállamiságnak tulajdonképpen nincs is definíciója, jelentette ki a miniszter. „Ezért is olyan zavaró, hogy mégis megpróbálják egyfajta ütőkártyaként, a zsarolás eszközeként használni, hisz az eddigiek alapján a következőképp látjuk: ha egy országban a liberális oldal győz, akkor a liberális mainstream azt a politikai berendezkedést demokratikusnak tekinti.

Ennek így semmi értelme, és ezt mi soha nem fogadjuk el. Különösképp azt nem, hogy az európai források felhasználását ehhez a gondolkodásmódhoz kössék", jelentette ki a V4NA-nak adott interjújában Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!