Embercsempészek és rengeteg migráns adott jó sok munkát a magyar rendőröknek

Vágólapra másolva!
Két megyében is igazoltattak embercsempészeket tegnap a rendőrök, két korábban elfogott embercsempésszel szemben pedig letartózatását javasolt az ügyészség. Ezenkívül ismét több tucat migráns próbált illegálisan belépni az országba.
Vágólapra másolva!

A rendőrök 56 migránssal, ezenkívül két embercsempésszel szemben is intézkedtek az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében.

tegnap 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között öt esetben, összesen 26 migránst tartóztattak fel Mórahalom, Kiszombor és Szeged külterületén, ezenkívül a Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a férfiak szír, marokkói, afgán, tunéziai, líbiai és algériai állampolgárnak vallották magukat.
Ugyanebben az időszakban a határnál egy migráns egyedül próbált belépni az országba, ám a rendőrök őt is feltartóztatták.

17 óra 30 perc és 2020. december 15-én 5 óra 30 perc között három esetben, összesen 22 migránst tartóztattak fel Röszke, Deszk és Mórahalom területén, akik között szír és török állampolgárok voltak.

Még ugyanezen a napon,

éjjel negyed 12-kor Szeged területén igazoltattak egy magyar rendszámú teherautót, melyet egy román férfi vezetett. A kocsi rakterében, a szállított szalmabálák között a rendőrök 5 illegális migránst találtak,

akik szírnek vallották magukat. A rendőrök a román sofőrt Szeged Határrendészeti Kirendeltségre vitték, ahol

embercsempészet indult ellene eljárás,

a migránsoka visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

December 15-én negyed 1-kor a román-magyar közös ellenőrzés során, egy román kisteherautóban 2 migránst találtak megbújva a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A migránsok szírnek vallották magukat,

ám sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelesen igazolni. A

román sofőrrel szemben embercsempészet miatt, a migránsokkal szemben pedig tiltott határátlépés miatt indítottak eljárást a román rendőrök.

21 óra 35 perckor egy 18 fős, iraki migráns csoportot fogtak el román területen. Az ügyben a román rendőrök idegenrendészeti eljárást indítottak.

Csongrád megyében tegnap ezenkívül két, már korábban elfogott embercsempész letartóztatását javasolta a szegedi ügyészség.

Az egyik, egy ukrán férfi december 12-e előtt állapodott meg ismeretlen megbízójával abban, hogy 100 euró fejében migránsokat csempész a szerb-magyar államhatártól Ausztriába. Szombaton délben a megállapodás szerint fel is vett autóval Szeged külterületén 5 szír migránst, akiket előzőleg más embercsempészek juttattak át a határon. Ám röviddel azután, hogy elindultak, a sofőrt igazoltatták, elfogták, és őrizetbe vették.

Az afgán férfi szintén szombaton, este 8-kor vett fel Szegeden az általa vezetett autóba 4,
szintén szír férfit, akik illegálisan lépték át a magyar-szerb határt. Ők sem jutottak messzire, szinte azonnal igazoltatták őket a rendőrök az elindulást követően.

Az ügyészség mindkét férfi letartóztatását javasolta a szökés, elrejtőzés, illetve az eljárás
meghiúsításának elkerülése miatt.
Egyikük letartóztatását már tegnap elrendelték, míg a másik férfi ügyében a mai napon dönt a bíróság.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök 24 óra alatt összesen 21 illegális migránssal szemben intézkedtek.

December 14-én 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között 3 esetben összesen 17 külföldit fogtak el Hercegszántó és Tataház területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, ám személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteltesen igazolni.

December 14-én 17 óra 30 perc és december 15-én 5 óra 30 perc között 2 esetben 4 migránst tartóztattak fel Nagybaracska és Kelebia közigazgatási területén, akik szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, ám őők sem tudtak semmilyen hivatalos iratot felmutatni az igazoltatás során.

A rendőrök a migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrök két embercsempésszel és nyolc illegális migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

A rendőrök egy négy megyére kiterjedő akció keretében ellenőriztek december 14-én, délelőtt 11-kor egy magyar rendszámú kisbuszt a 8518-as számú úton, Fertőendréd külterületén. A szerb sofőrön kívül nyolc külföldi is utazott a kocsiban, akik szírnek vallották magukat, ám nem tudtak semmilyen hiteles iratot felmutatni az igazoltatás során.

A rendőrök 12 óra 30 perckor az M1-es autópálya 64. kilométerszelvényében elfogták szerb sofőr Budapest felé haladó társát is, egy szintén szerb férfit, aki előfutóként segítette a társát az embercsempészetben. A rendőrök mindkét sofőrt, és a migránsokat is elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra vitték.

Forrás: Police.hu

A migránsokat kihallgatásuk után visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrökkel szemben embercsempészet miatt eljárást indítottak.

Forrás: Police.hu

Az embercsempészetért alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről