A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Kásler Miklós: Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba Magyarországon

Kásler Miklós (Budapest, 1950. március 1. –) Széchenyi-díjas magyar onkológus, tanszékvezető egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi ellátórendszer el tudja látni a betegeket minden szempontból – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Van elég infektológiai, intenzív- és terápiás ágy, rendelkezésre állnak a szükséges gépek, műszerek, eszközök, és persze a személyzet is. Van elég orvos, nővér, ápoló a kórházakban – hangsúlyozta a miniszter. Azt is hozzátette, hogy többféle vakcina érkezik Magyarországra, amelyeket először megvizsgálnak. „Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba Magyarországon" – emelte ki Kásler Miklós. Interjú az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével.
Vágólapra másolva!

Azt nyilatkozta egy helyütt, hogy ha valami váratlan, durva változás nem történik, tartani tudja a frontot az egészségügyi rendszer. Ha mégis történne ilyen, akkor lehet még bővíteni az ágyszámot?

Nem várható, hogy bármilyen jelentős és kedvezőtlen változás történne, hiszen a kormány megfelelő intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy ne emelkedjék a betegszám, és ezzel csökkenjen az egészségügyi ellátórendszeren a terhelés. Természetesen a vírus viselkedése rendkívül szokatlan – számos tulajdonságban különbözik más vírustól -, vagyis egy feltételezett váratlan helyzetet nem lehet kizárni. De ebben a pillanatban, úgy látjuk, hogy a meghozott szigorú intézkedések hatására a napi fertőzés többnyire stagnál, vagy csökken az új betegek száma. Nem tartom valószínűnek, hogy bármilyen durva változás megtörténne.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Fotó: Csudai Sándor - Origo

Említette, hogy van elég orvos és ápoló. Úgy is elegendő a számuk, hogy az egészségügyi dolgozók közül is többen megbetegednek – így kiesnek a munkából?

A fertőzött egészségügyi dolgozók többsége szerencsére tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkezik, és két hét elteltével visszatérhet a munkába. Ekkor már a szervezetében jelen van az ellenanyag, vagyis védett. Ezzel – vagyis az esetleges megbetegedésekkel – együtt elegendő az orvos és az ápoló a kórházakban. Azt nyomatékosan hangsúlyozom, hogy az orvosok, szakápolók és nővérek többsége nem a kórházban kapja el a vírust a legtöbb esetben, hanem máshol fertőződik meg.

Néhány napja olvastam egy meglehetősen sajátos járványvészhelyzeti protokollt, amelyet a Magyar Orvosi Kamara fogalmazott meg, és küldött el a minisztériumba. Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy ha kapacitáshiány miatt választani kell, melyik covidos beteget lássák el - ha egyenlő a betegek esélye -, akkor sorshúzás dönthet arról, ki jut ellátáshoz. Mi a véleménye erről a vészhelyzeti protokollról?

Tekintettel arra, hogy ez a nyilatkozat önmagáért beszél, és ezzel kapcsolatban megtettem már az észrevételeimet, nem részletezem a véleményem. Azt azonban elmondom, hogy

Rendkívüli történéseknek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a magyar egészségügy kollabáljon, de úgy gondolom, hogy még abban az esetben is vannak tartalékaink. Ez a protokoll egyébként háborúkra vonatkozott, de nem is az elmúlt évszázad, hanem az azt megelőző időszak háborúira.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Fotó: Csudai Sándor - Origo

Térjünk rá a vakcinákra. Azt láthattuk, hogy néhány ampulla orosz vakcina már megérkezett Magyarországra. Azoknak mi lett – mi lesz – a sorsuk? Valakiket beoltanak, vagy vizsgálatra küldik az oltóanyagokat?

Egyelőre vizsgálják ezeket a vakcinákat. A legtöbb oltóanyagról nem tudunk sok konkrétumot. Megjelentek persze különböző adatok egyes médiumokban, de ezeket még nem tudtuk kontrollálni. Ha megtörténik az oltóanyagok amerikai és európai törzskönyvezése, utána kerülhet Magyarországra a vakcinákból. Ezután tudjuk majd bizonyítani vagy kizárni, hogy valóban hatásosak-e az oltóanyagok, és nincsenek szövődményei. Ezt akkor tudjuk tehát megtenni, ha a rendelkezésünkre állnak a vakcinák, és a leírt kísérleti eredmények. Annyi változás történt, hogy úgy tűnik, ez a közeli hetekben megtörténhet.

Akkor azokat a vakcinákat, amelyek Magyarországra érkeznek, még magyar szakemberek is megvizsgálják, függetlenül a külföldi eredményektől?

Ez természetes és nagyon fontos is.

Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba Magyarországon.

Ezért a magyar szakembereknek is meg kell vizsgálniuk a beérkezett oltóanyagokat. Szerencsére itthon rendkívül komoly tapasztalatai vannak a védőoltásoknak, és nemzetközi szinten is kiemelkedő munkatársaink dolgoznak ezen a területen. Jelenleg 13 kötelező oltás van Magyarországon. A lakosság átoltottsága csaknem 100 százalékos. Vannak választható, ajánlott oltások is – ilyen például a HPV elleni oltás, ahol a kislányok átoltottsága legalább 80 százalék. Mindezeket vizsgálva azt tudjuk mondani, hogy alig-alig fordult elő olyan eset, hogy a kötelező vagy ajánlott oltások után valakinél akár enyhe szövődmény is kialakult volna.

Kásler Miklós 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hány fajta vakcina érkezik Magyarországra?

Többfélét rendeltünk meg, amelyek különböző módszerekkel készülnek. Éppen azért rendeltük több fajtát, mert nem tudjuk, hogy az ellenanyag-termelése milyen fokú lesz, mely fehérjékre vonatkozik, milyen időtartamra óv meg a fertőzéstől, hányfélét kell alkalmazni a védelemhez, és hány oltást kell beadni. Ezeket folyamatosan vizsgálják majd a magyar szakemberek.

Meglátása szerint mikor kezdődhet meg a tömeges oltás?

A következő év első negyedévében megindulhat a védőoltások tömeges beadása. Ingyenes lesz, és erősen ajánlott.

Az oltási terv szerint kezdjük majd meg a vakcinák beadását – természetesen először az egészségügyi dolgozók, krónikus betegek, idősek kaphatják meg.

Eddig többen rendre azt nyilatkozták – különösen az ellenzék soraiból -, hogy minél többet kell tesztelni. Most, hogy elkezdték a tömeges teszteléseket, azt lehet hallani, hogy ez gondot okozhat, ugyanis ha pozitív a teszt eredménye, táppénzre kell menni. Hogyan lehetne úgy megoldani ezeket a kérdéseket, hogy mindenkinek jó legyen?

Olyan helyzet nem állhat elő, mert a véleménynyilvánítóknak meg kellene állapodniuk egy erkölcsileg elfogadható minimumban. Én folyamatosan ezt várom.

Előfordulhat-e még az idén, hogy szükséges lesz az általános iskolák és az óvodák bezárása is?

Úgy gondolom, hogy az óvodák és az alsó tagozatok esetében rendkívül csekély a valószínűsége, hogy be kelljen zárni. Valamivel nagyobb esély van arra, hogy a felső tagozatosoknál be kell vezetni az online oktatást –, de erről később születhet döntés.

Kásler Miklós 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Fotó: Csudai Sándor - Origo

Van, aki szerint el kell felejteni az idei karácsonyt. Mások – köztük az Országos Mentőszolgálat szóvivője – azt mondják, talán még soha nem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló ünnepnek. De most ne a bevásárlás, a drága ajándék legyen a cél, hanem a lelki örömszerzés. Tervezzük meg, hogyan lehetünk együtt a családdal – akár fizikai kontaktus nélkül is. Ön mit tanácsol, hogyan ünnepeljünk?

Számomra a karácsony soha nem a vásárlásról szólt, de még a nagy társaságok összejövetelét sem jelentette. Nekem sokkal inkább a családot, az elmélyülést, a visszanézést, a számvetést jelenti ez az ünnep. Amikor van idő és lehetőség arra, hogy számot vessünk, hogyan gazdálkodunk az értékekkel. Véleményem szerint a karácsony szentsége ebben áll. Én azt mondom, mindenki nézze meg a GPS-t, hogy merre tart a saját életében, és ha úgy gondolja, állítsa be újra.

Meglátogathatjuk a nagyszülőket, és ha igen, milyen feltételekkel?

Továbbra is kerülni kell a csoportosulásokat - ezt a járvány első napjától kezdve ellenzem, és folyamatosan mondtam is, hogy rendkívül fontos elkerülni akár a kisebb tömeget is.

A családoknak mérlegelniük kell, hogy hányan vannak, kik élnek külön, ezáltal mennyi irányból érkezhet a fertőzöttség. Hangsúlyozottan arra kérném az embereket, hogy vigyázzanak a nagyszülőkre, hiszen ők pótolhatatlanok, és ebben a járványban nagy veszélyben vannak.

Inkább próbálják megoldani másként a kapcsolattartást – főleg, ha nagyobb a család, és sok gyerekkel látogatnák a nagymamát.

Kásler Miklós 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Néhány hete azt mondta nekünk, hogy körülbelül három hétre látnak előre. Most is ugyanennyi időre látják előre a járványhelyzetet? Év végére már nagyjából meg lehet becsülni, hogy mi várható járványügyi szempontból?

Amikor a járvány a közösségi terjedés szakaszába lépett, az epidemiológiai számítások lényegesen bizonytalanabbá váltak, és két hétre rövidültek. A becsléseink most megalapozottan hosszabb időre vonatkoznak.

Nagy biztonsággal meg tudjuk mondani a morbiditási paramétereket három hétre előre, és éppen ma becsültük meg a várható eseményeket az elkövetkezendő hetven napra.

Ez persze nem száz százalékig pontos természetesen, hiszen a járvány folyamatosan változik, de ha a tendencia ilyen marad, és nem történik semmi rendkívüli, akkor nagyjából helyesek lesznek a becsült adatok, amelyek bizakodásra adnak okot.

Az interjú végére egy teljesen más téma – egy jó hír: jövőre emelik a háziorvosok bérét. Mekkora összeget különítettek el a költségvetésben erre?

Az egészségügy teljes átalakításának az alapellátás az alappillére – talán az egyik legfontosabb része. Az alapellátás megerősítésére és az ügyeleti gondok kiküszöbölésére a kormány 71,5 milliárd forintot biztosít. Ez megfelelő összeg ahhoz, hogy az alapellátásban dolgozók fizetése körülbelül azonos legyen a többi orvoséval.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!