A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb nemzetközi igazolást nyert a Paks II. Atomerőmű létjogosultsága

Vágólapra másolva!
Két mértékadó nemzetközi szervezet a héten megjelent közös tanulmányában ismét visszaigazolta, hogy az atomerőművek, köztük az épülő új paksi blokkok, nélkülözhetetlenek a jövőben. A többi energiaforrással, köztük a tárolós rendszerekkel és üzemanyagcellákkal erősítő megújulós rendszerekkel összehasonlítva is versenyképes áron, folyamatosan és klímasemleges módon termelik az atomerőművek az áramot. Az új blokkok beruházási költsége is csökken.
Vágólapra másolva!
Forrás: Roszatom

2020. december 9-én jelent meg a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség (OECD NEA) sorozatban immár a kilencedik, „Projected Costs of Generating Electricity – 2020" című kiadványa, amely részletesen áttekinti és értékeli az egyes villamosenergia-termelési módok költségeit.

A tanulmány külön-külön foglalkozik az atom-, szén- és gázerőművek költségei mellett a megújuló energiaforrások, beleértve a nap- és szélerőműveket is – teljes üzemidőre – vonatkoztatott egységköltségeivel. Ez a kiadás most először tartalmazza a tárolás, az üzemanyagcellák, valamint az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésének (LTO) költségeit is.

Egy energetikai beruházás gazdasági aspektusait ugyanis csak a teljes üzemidőre vonatkoztatva lehet vizsgálni, ezért a kiadvány 24 ország 243 erőműve esetében vizsgálta meg a villamosenergia-termelés költségét. Az elemzés azért is különösen érdekes és releváns magyar szempontból, mert a most épülő és a 2025-re megrendelt technológiák költségeire összpontosít.

A két rangos szakmai szervezet tanulmányából az is kiderül, hogy a közeljövőben az atomerőművekből származó villamos energia költségei egyre alacsonyabbak lesznek. Ez annak köszönhető, hogy az új építési projektek tanulságait mára levonták. Ennek révén az atomenergia továbbra is a legmegbízhatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia maradhat a legkisebb várható egységköltségekkel.

A termelt villamos energia egységköltsége 7 százalékos kamatráta esetében Forrás: "Projected Costs of Generating Electricity – 2020"

Fontos tény az is, hogy a jelenleg rendszerben lévő atomerőművek hosszú távú üzemeltetése az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelés legköltséghatékonyabb forrása. Még alacsonyabb teljesítménykihasználtsági tényezők mellett, a megújuló energiaforrásokat magas részarányban alkalmazó rendszerek esetében is, az atomerőművi áram egységköltsége alacsonyabb, mint az egyéb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák új beruházásainak költségei. Jó lenne, ha ezt Németország is felismerné és nem a német atomerőművi blokkok mihamarabbi leállításával foglalkozna, hanem azok üzemidő-hosszabbításával...

Mindennek a másik üzenete az, hogy az új atomerőművek létjogosultsága mellett nem kérdéses a jelenleg működő atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, amennyiben ez lehetséges, hiszen a legolcsóbb áramtermelési módról van szó, amely azonnal és jelentősen hozzájárulhat a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendüléshez. A harmadik nagyon lényeges szempont, hogy a globális klímavédelmi célok sem teljesíthetőek a meglévő és újonnan épülő atomerőművek nélkül.

A tanulmány kiemeli, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák termelési költségei is csökkennek, és egyre alacsonyabbak a hagyományos fosszilis alapú áramtermelés költségeihez képest. Érdemes megjegyezni, hogy a vízenergia – az atomenergiához hasonlóan – versenyképes, de továbbra is erősen függ az egyes országok természeti adottságaitól.

A jelentéshez első alkalommal kapcsolódik egy online villamosenergia-ár kalkulátor, ami lehetővé teszi a kiadvány összes adattáblájának egyszerű letöltését, valamint segítségével érzékenységi vizsgálatokat lehet elvégezni a diszkontrátára, az üzemanyagárra, a szén-dioxid, vagy éppen a gáz árára vonatkoztatva.

Mindezek alapján ismételten beigazolódott a Paks II. Atomerőmű gazdasági létjogosultsága, amely szakmai körökben eddig is evidencia volt. Világosan látni kell, hogy egy stabilan működő villamosenergia-rendszerben egyaránt szükség van alap-, menetrendtartó és csúcserőművekre is. Így az alaperőművi, atomerőművi villamosenergia-termelés Magyarországon megkerülhetetlen, ezért nélkülözhetetlen a Paks II. Atomerőmű mielőbbi megépítése és beüzemelése.

A VVER-1200 típusú blokk

A mostani tanulmány is alátámasztotta, hogy a globális klímavédelmi célkitűzések, valamint az ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrások alkalmazására egyaránt szükség van. Atomenergia nélkül, kizárólag megújuló energiaforrásokkal – különösen nap- és szélerőművekkel – nem lehet Magyarország áramellátását biztosítani. Az atomenergiát megkérdőjelező hazai ellenzéki politikusok ugyan megpróbálják, de ezt a nemzetközi szervezetek által ismét megerősített energetikai egyszeregyet nem lehet megkérdőjelezni.

Szerző: Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!