A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Baranyi Krisztina megpróbálja megmagyarázni, miért rúgta ki a színházigazgatót

Baranyi Krisztina
Vágólapra másolva!
Ferencváros baloldali polgármestere, Baranyi Krisztina sajtómegkeresésre reagálva most éppen „bizalomvesztéssel" és szerződésszegéssel indokolta Soós Péternek, a Pinceszínház igazgatójának a kirúgását, mivel az elvállalt négy órát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Teljesen nyilvánvaló azonban, hogy igazából politikai okokból menesztették Soóst, ennek semmi köze sincs Baranyi „érveihez". A baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök ugyanis még a nyáron megígérte, hogy „földönfutóvá teszi" azokat, akiknek köze van az SZFE új, Vidnyánszky Attila-féle vezetéséhez. Most pedig ennek lehetünk a tanúi, ez Gyurcsány tervének a végrehajtása, és nem Baranyi önálló akciózgatása.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Ferencváros baloldali polgármestere,

Baranyi Krisztina kirúgta a kerületben működő Pinceszínház vezetőjét, Soós Pétert, csupán azért, mert az heti négy órában tanári állást vállalt a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Baranyi Krisztina Forrás: MTI

Soós ferencvárosi intézményből való eltávolítása egyértelműen politikai okokkal magyarázható. A kirúgás kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Baranyi Krisztinát.

A baloldali polgármester válaszában elküldte a lapnak a Ferencvárosi Önkormányzat hivatalos határozatát, amelyben „bizalomvesztéssel" indokolták Soós Péter menesztését, ennek címén bontották fel vele az egyébként 2023. június 30-ig hatályos munkaszerződést. A baloldali vezetésű önkormányzat indoklásában szerepelt még a szerződésszegés is, annak kapcsán, hogy a Pinceszínház igazgatója órákat vállalt a Színművészetin.

A szerződéssel és a menesztéssel kapcsolatban komoly jogi aggályok is felmerültek.

Az ügyben munkajogi szempontból nemcsak az a kérdés, hogy a felmondás alapja valós-e (nyilván nem, hiszen politikai okokból került sor rá), hanem annak okszerűségét is vizsgálni kell, vagyis azt, hogy az SZFE-s oktatói megbízatása akadályozta volna-e Soóst igazgatói feladatainak gyakorlásában.

Ez azonban a Magyar Nemzet szerint nem merült fel. Heti négy óra elvállalása nyilván nem akadályozta volna Soós Pétert a másik munkája elvégzésében.

Vagyis egyértelműen politikai nyomásgyakorlásról van szó.

A téma kapcsán, csütörtökön Soós Péter nyilatkozott a Mandinernek. Azt mondta: miután a sajtóban megjelent egy részleges lista, amelyen az ő neve is szerepelt, felhívta a ferencvárosi kultúráért felelős alpolgármester, a magát Dada Suzinak nevező Döme Zsuzsa, és számonkérte.

Ezután behívták egy beszélgetésre, ahol a polgármester, az alpolgármester és a jegyző volt ott. Arra hivatkozva, hogy nem szólt a heti négyórás szerződésről, Baranyi „jogi következményekkel" fenyegette meg.

Ezt követően egy kérvényt kellett írnia, hogy engedélyezzék neki, hogy tanítson, majd miután ezt megtette, behívták és kirúgták.

Felmondólevelében az áll: magatartása a munkáltatónál bizalomvesztést eredményezett.

A témára reagált a közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség politikai államtitkára. A politikus emlékeztetett rá, hogy

Gyurcsány Ferenc azzal fenyegette meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumát vezető Vidnyánszky Attilát és „társait", hogy földönfutóvá teszi őket. Most látjuk, hogy megy ez a gyakorlatban

– fűzte hozzá.

Emlékeztetőül: 2020. július 31-én derült ki, hogy a Színművészetit fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz. A Kossuth- és Mejerhold-díjas nagy művész kinevezésének bejelentését követő napon a radikális baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc a következő bejegyzést írta a Facebook-oldalára:

Mindezekből teljesen világossá válik, hogy

Baranyi Soós Péter kirúgása által éppen Gyurcsány tervét hajtja végre, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy valójában ki is parancsol a baloldalon.

Szó sincs tehát arról, hogy a menesztés a ferencvárosi polgármester önálló akciózgatása lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!