Ez egy olyan nemzeti tragédia, ami mindenkinek a tragédiája

Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Nemzetközi Holokauszt Napról, annak tanulságairól.
Vágólapra másolva!

A politikus a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja kapcsán arról beszélt, ezen alkalommal is az lenne a legjobb, ha minden jóakaratú magyar ember szánna legalább 2-3 percet arra, hogy a szívén keresztül lássa a világot, belegondolva a soha el nem múló közös nemzeti gyászba. A Holokauszt során több mint félmillió ártatlan magyar, magyar zsidó pusztult el, de nagyon sok magyarországi romát gyilkoltak meg, ahogy más kisebbségeket is. Ez egy olyan nemzeti tragédia, ami mindenkinek a tragédiája, erről pedig azért kell megemlékezni, mert a közös emlékezet az igazi garanciája annak, hogy ilyen soha többet ne forduljon elő. Ezen a napon érdemes mindenkinek az irodalmi Nobel-díjjak kitüntetett Kertész Imre Sorstalanságát elolvasni vagy megnézni az Oscar-díjas Saul fia című filmet.

űEzek a művek a művészet erejével foglalkoznak a Holokauszt személyes tragédiájával, ami képes elgondolkodtatni az embereket. Deutsch Tamás hozzátette, a politikusoknak is van felelőssége, nem csak az átlagos hétköznapokon, hanem az ilyen jelentős emléknapokon is, nekik kell azt megtenni, hogy a politika világában az antiszemitizmus, a rasszizmus leghalványabb gondolata se jelenjen meg. Véleménye szerint ebben az a legszomorúbb, hogy az ellenzéki pártok összefogásában szerepel egy olyan alakulat, amelyik nemrégiben még nyíltan vallott kirekesztő nézeteket. Az ellenzéki összefogás egy olyan felelőtlen magatartást mutat be, ami nem összeegyeztethető a holokauszt tragédiájával, az arra való emlékezéssel.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!