Kiderült, miért gyújtották fel a Ráday utcai kollégiumot a kamaszok

Ráday Kollégium, Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégium, tűz
Budapest, 2019. január 23. Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Unatkoztak, ezért gyújtották fel a matracot a kamaszok, ami miatt tűz volt és egy ember meghalt a budapesti Ráday utcai kollégiumnál még 2019-ben. Az ügyészek letöltendő büntetést kértek rájuk. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint tavalyelőtt, 2019. január 23-án délután együtt töltötte az idejét három kamasz. Ketten akkor 15 évesek, társuk 16 éves volt.

Kitalálták, hogy felgyújtanak valamit, amihez acetont vásároltak, és leszakítottak egy darabot egy köztéri plakátból.

Amikor a IX. kerületi Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégium tér felé eső, használaton kívüli bejáratát, amelynek egy matrac volt nekitámasztva. Elhatározták, hogy ezt a matracot gyújtják fel, amelyet, kivárva, hogy járókelők ne legyenek a környéken, este meg is tettek.

Az egyik 15 éves lelocsolta acetonnal, és a 16 évestől átvett öngyújtóval felgyújtotta az ágybetétet,

eközben társai fedezték, figyelték, hogy jön-e valaki.

A matrac azonnal lángra kapott, a fiúk pedig elszaladtak.

A tűz felhevítette a bejárat fémajtaját, az pedig meggyújtotta a túloldalán levő bútorzatot. A lángok szétterjedtek az épületben, és közveszély keletkezett.

Az egyik kollégiumi szobában lévő férfi későn vette észre, hogy tűz van.

Menekülés közben belélegezte a forró levegőt, összeesett és meghalt.

A kollégiumból és a mellette levő társasházból 140 embernek kellett kimenekülnie. Az épületet el kellett bontani a tűz után.

Ég egy kollégium Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23-án Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A BRFK nyomozói rájöttek, kik lehetnek a gyújtogatók. 2019. január 31-én elfogták és a kapitányságra vitték a három kamaszt, ahol kihallgatták őket. A nyomozást lezárták.

A Fővárosi Főügyészség a három fiatalkorúval, mint társtettessel szemben

halált előidéző közveszély okozása miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje őket fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A vád tárgyává tett bűncselekményt a törvény felnőttek esetén öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti.

Életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén a legidősebb fiú akár 15 évet is kaphat, két fiataltabb társa egyenként, legfeljebb 10 évet - írta közleményében dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!