A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden tétel vakcinát külön ellenőriz a magyar hatóság

Az orosz Szputnyik V védőoltás.
Vágólapra másolva!
Szerda délután közleményben reagált a baloldali sajtóban köröztetett álhírekkel kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), cáfolva a híreszteléseket. Újfent hangsúlyozták, hogy az előírt szabályoknak megfelelően engedélyezték az orosz vakcina veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. 
Vágólapra másolva!

Mint kiemelték, munkatársaik az oltóanyag gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak.

Ezúttal is kiemelték: a gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) három hónapos laboratóriumi vizsgálatán. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Hozzátették:

annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

Szputnyik V oltóanyag Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében - a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg.

Végül leszögezték, az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott a vakcinagyártóktól, így az oltóanyagot hatékonynak és biztonságosnak találta. "Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja" - fűzték hozzá.

Mindez azért lehet egyáltalán kérdés, mert a baloldali pártok jó ideje a Szputnyik V ellen próbálja fordítani a közvéleményt, amit jól mutat a Demokratikus Koalíció tavaly novemberi online konzultációja. A baloldali sajtó is beszállt a hergelésbe, az elmúlt napokban álhírekkel próbáltak bizonytalanságot kelteni az oltóanyag engedélyeztetése körül. Mint ismert, a hatóságok a napokban engedélyezték az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!