A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Már minden egészségügyben dolgozó jelentkezhet az oltásra

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, január, tél,
Vágólapra másolva!
Kedden is tájékoztatót tartott az Operatív Törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy újabb, 39 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, ezeket az oltópontokra viszik. Már minden egészségügyben dolgozó jelentkezhet az oltásra, de hamarosan már a szociális intézmények lakóit is oltják.
Vágólapra másolva!

Éjféltől a magyar repülőterek már

fogadhatnak Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező repülőgépeket

- közölte a tájékoztató elején a friss döntést Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. A karanténszabályok azonban továbbra is érvényesek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy biztatóak a napi fertőzési számadatok. Csökkenő tendenciát mutat az aktív betegek száma is. A lélegeztetőgépre szorulók száma 400 alá süllyedt, miközben folyamatosan emelkedik a gyógyultak száma.

Hozzátette: zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, eddig több mint 15 ezren kapták meg közülük az oltást. Az oltás azért fontos, mert megóv minket a fertőzéstől és a betegség súlyos lefolyásától, szövődményeitől és végső soron a haláltól.

Mindenkit buzdítok arra, hogy éljen a védőoltás lehetőségével, hiszen ez egy sarkalatos pontja a védekezésnek - mondta.

Újabb 39 ezer fő oltására elég Pfizer-vakcina érkezett ma

- közölte Müller Cecília. A 25 oltópontra kerülnek, onnan a városi kórházakba is szállítanak, hogy az ott dolgozókat is beoltsák. Készülnek a bentlakásos szociális intézményekben élők oltására is. Ők a következő preferált csoport, akiket helyben oltanak be, ott, ahol laknak. Az oltott személy egy úgynevezett oltakozási kártyát is kap, de a tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy be kell tartani a gyártó által előírt oltási protokollt. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az első oltást követő három hétre jelölik ki az oltóanyag beadásának második időpontját.

A második adag beadása után válik teljessé a védettség.

Hozzátette, hogy a magyar szakemberek a nemzetközi előírások szerint tárolják és használják is a vakcinát.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Müller Cecília azt is elmondta, hogy levelet írt az oltóközpontoknak, felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozók közül mindenkinek megnyílt már az oltás lehetősége. Kérte, hogy keressék bátran az oltóhelyeket. Az oltás egyébként a tervezett ütemben halad, a cél a nyájimmunitás elérése - tette hozzá. Nincs szükség semmilyen különleges eljárásra az oltást megelőzően, enni is lehet, viszont ha lázas betegsége van a páciensnek, akkor az oltást el kell halasztani, de ebben az esetben át lehet helyezni az időpontot.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban 199 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 17 727-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 175 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. A rendőrök 47 esetben figyelmeztetéssel éltek, 63 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 65 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 7, az üzletekben és a bevásárlóközpontok területén 17 emberrel szemben léptek fel a rendőrök.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gyógyszerészek is jelentkezzenek az oltásra! - mondta a tisztifőorvos egy kérdésre válaszolva. A háziorvosok oltásával kapcsolatban pedig megjegyezte, ők is első körben jogosultak a védőoltásra. Egy kérdés kapcsán pedig elárulta, hetente jönnek majd újabb Pfizer-vakcinaszállítmányok, ezek érkezésének ütemében folytatják az oltások beadását.

Bizonyosan nem fordulhat elő, hogy még márciusban is csak az egészségügyi dolgozókat fogják majd oltani

- jelentette ki Müller Cecília egy másik kérdésre válaszolva.

Korábban írtuk:

A kedden közölt adatok szerint újabb 870 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így az azonosított fertőzöttek száma 329 721-re emelkedett, és meghalt 103, többségében időskorú, krónikus beteg, ezzel a járvány kezdete óta Magyarországon a vírus következtében meghaltak száma 10 080 főre emelkedett.

Folyamatosan nő a gyógyultak száma, jelenleg 176 476 fő épült fel a fertőzésből, az aktív esetek száma ezzel 143 065-re csökkent. A friss adatok szerint a koronavírussal kórházban kezelt 5760 betegből 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A brit kormány hétfőn bejelentette, hogy egész Angliát zárlat alá helyezik, a koronavírus-mutáció gyors terjedése miatt. Boris Johnson brit miniszterelnök televíziós beszédében arra kérte a lakosságot, hogy mindenképp tartsák be az előírásokat és az új szabályokat, hiszen csak ezzel lassítható a járvány terjedése.

A szigorítások közé tartozik többek között a kijárási tilalom, vagyis a lakosok csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat. Emellett az iskolák is átállnak a távoktatásra, az óvodák viszont nyitva maradnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!