A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szabadon engedték a koronavírus-gyógyszerrel kereskedő budapesti orvost, az ügyészség fellebbezett

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a megalapozott gyanú szerint koronavírus-betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedő, súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított budapesti orvos letartóztatását indítványozta, a mai ülésen azonban a nyomozási bíró az orvost és társát is szabadon engedte.
Vágólapra másolva!

Az ügy felderítése, valamint a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható emberek elfogása érdekében, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség pár nappal ezelőtt, 2021. február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót.

Az eljáró nyomozó ügyészek 5 gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost, valamint egy a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt.

Kettőjük esetében döntött az ügyészség személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések indítványozásáról.

A vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, valamint sikkasztással gyanúsított orvos esetében a nyomozó ügyészek kizárólag a letartóztatás elrendelésére látnak alapot, ezért erre tettek indítványt. A bűncselekmények elkövetését beismerő, közvetítő nő vonatkozásában a nyomozó ügyészség bűnügyi felügyelet elrendelést indítványozta.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, azonban az ügyészség indítványával szemben úgy döntött, hogy

mindkét gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az ügyészség nem tartja elfogadhatónak a nyomozási bíró döntését, ezért fellebbezést jelentett be. A törvény szerint 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény tárgyi súlyát az ügyészség álláspontja szerint különösen fokozza az a körülmény, hogy az orvos a bűncselekményeket a járványhelyzet idején, azzal visszaélve követte el.

Az ügyészek a bizonyítás megnehezítésének, valamint az esetleges újabb szándékos bűncselekmény elkövetésének veszélyét is reálisnak tartják.

Az üggyel összefüggésben megjelent sajtóhírekkel ellentétben, más orvos gyanúsítására, őrizetbe vételére sem a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, sem más nyomozó hatóságnál nem került sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!