A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Honnan tudhatja meg, hogy sikeresen regisztrált a koronavírus elleni oltásra?

AstraZeneca, oltás, koronavírus, oltóanyag, orvosi rendelő
Nyíregyháza, 2021. március 23. Soós Zoltán háziorvos beolt egy nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával nyíregyházi rendelőjében 2021. március 23-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Indul a regisztráció lekérdezésére szolgáló portál, aki regisztrált, pár napon belül megjelenik a rendszerben a jelentkezése, aki viszont nem találja magát egy-két hét után sem, az Müller Cecília tisztifőorvos szerint rosszul vitte be adatait - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy 632 ember nem viselt maszkot szerdán. A közterületeken 600 intézkedés volt - tette hozzá. A kijárási tilalmat 320-an szegték meg. 41 intézkedés volt a korridorokon - mondta Kiss Róbert. 8378 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán.

Az angol mutáns lett a domináns

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy heroikus küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben. Mindenki a harmadik hullám felszálló szakaszában van - tette hozzá. Sajnos emelkedik az áldozatok száma is, és ez abból adódik, hogy itthon is az angol variáns dominál - mondta Müller.

Nagyon nagy a variabilitása a kórokozónak - tette hozzá. Müller közölte, hogy ez a mutáns sokkal fertőzőképesebb. Nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette főképpen azzá. Az új forma nemcsak ragályosabb, hanem súlyosabb megbetegedést is okozhat - mondta a szakember.

Mindenképpen el kell kerülni a fertőződést Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília szerint a legfontosabb, hogy elkerüljük a betegséget és ne kerüljünk kórházba.

Müller Cecília szólt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók közül, aki kérte, az be van oltva, és ez jelentős különbség a tavaszi időszakhoz képest, hiszen ők így védettek. Nagyon nagy teher hárul rájuk - tette hozzá.

A védőoltási program vezethet ki minket a járványból, és nagy jelentősége van annak, hogy közel 1,750 millió ember megkapta már az oltást.

A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára

- mondta a szakember. Ezért is regisztráljon mindenki, és válaszoljanak a levelemre, azok, akik eddig nem tették - tette hozzá.

A pedagógusok oltásának a részletes terveit elkezdték kidolgozni, de ők is mindenképpen regisztráljanak - mondta Müller Cecília. Közülük jó néhányan már megkapták a védőoltást - tette hozzá.

Jelenleg már a 69 százaléka be van oltva a 65 év felettieknek

- ismertette az országos tisztifőorvos.

Hét laboratóriumot jelöltek ki Magyarországon, ahol a vírusvariánsokat azonosítani tudják - jelentette be Müller Cecília. Így lényegesen több információja lesz az NNK-nak a vírusok keringéséről.

Lekérdezési lehetőség az oltásról

Csütörtök délután elindul az az internetes felület, ahol a regisztrált, de még be nem oltott személyek lekérdezhetik, hol tartanak a folyamatban - jelentette be Müller Cecília. Ehhez meg kell adni a TAJ-számot és a születési dátumot.

- mondta el a szakember. Az adatokat az adatvedelem@neak.gov.hu oldalra elküldve lehet javítani.

A gyermekekben lehet van öröm, hogy most éppen nem kell iskolába járni, de ez egyre kevésbé jellemző - mondta Müller Cecília. Mindenképpen segíteni kell a gyerekeknek, hogy a félelmüket eloszlassuk - tette hozzá.

Az oldal kora délután elindult, itt lehet megtalálni.

Ekkor nyithatnak ki az oktatási intézmények

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, hogy regisztráljanak. A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer - nemcsak tárgyi, hanem személyi feltételeket is tekintve - felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani. Az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről.

Továbbra is nagyon sokan fertőződnek meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 747 519 fő a beoltottak száma, ebből 524 604 fő már a második oltását is megkapta.

9637 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 19 224 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!