Hol nőtt a legjobban a fertőzöttek száma Magyarországon?

vírus, koronavírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, tavasz, március, Budapest, idős, idős ember, idős emberek, nyugdíjas, bevásárlás, virág, 2021.03.31.
Vágólapra másolva!
Az ünnepi hétvégén még a háziorvosok is oltanak majd, ma érkezett új Moderna-vakcinaszállítmány, és az este jön egy jelentősebb adag AstraZeneca-oltás is – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Elsőként a határhelyzetről számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes. A 128 határátkelő közül 86 továbbra is zárva tart.

A horvát határon csütörtöktől új szabályok lépnek életbe, csak negatív teszt birtokában lehet belépni, de már az antigénalapú teszteket is elfogadják. A karanténkötelezettséget ki lehet váltani oltási igazolással vagy orvosi igazolással a korábbi fertőzésről.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 721 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 677 esetben léptek fel. Üzletekben 6 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 28 emberrel szemben kellett intézkedni – közölte Kiss Róbert.

Húsvétkor is ellenőriznek a rendőrök

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 1021 intézkedés kellett, 312 esetben állapították meg az üzemeltető vagy a tulajdonos felelősségét. Villányban egy vendégház nyitva volt, és két grúz vendége is volt, ezért a szálláshelyet ideiglenesen bezárták.

Szerdán 520 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 57 619 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 80 rendőri intézkedés történt. 7543 új hatósági házi karantént rendeltek el, és összesen 55 915 zárlat van hatályban.

Húsvétkor sokan indulnak a szeretteiket meglátogatni, ezért a rendőrök a közlekedés biztonságát felügyelik, de a védelmi intézkedések betartására is ügyelnek. De egyénileg is sokat tehetünk azért, hogy ne terjedjen tovább a járvány – mondta az alezredes.

Húsvétkor is minden védelmi szabályt be kell tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Továbbra is a 40 felettiek között terjed a leggyorsabban a járvány

9288 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 995 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 230 161 főre emelkedett. 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az elmúlt héten 60 ezer esetet diagnosztizáltak, ez hétszázalékos emelkedés. A megbetegedettek átlagéletkora 45,7 év, a 40-49 éves korosztályba tartozott az új esetek 23 százaléka.

Az új fertőzöttek 17 százaléka budapesti, 15 százaléka Pest megyei, míg Zalában csak 1,5 százalékos az arányuk.

Ha pedig az egyhetes változást nézzük, akkor Heves, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legjobban az új fertőzötteknek a száma, 45-43-37 százalékkal. Voltak olyan megyék, ahol csökkent az új esetek száma az előző héthez képest: Somogy, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. Továbbra is az idősek oltása az elsődleges, húsvétkor sem áll le az oltási program, minden vakcinával oltanak. Most szállítanak ki Moderna- és AstraZeneca-vakcinákat a házorvosoknak és az oltópontokra. Több mint négyszáz helyen oltanak majd, és a háziorvosok is dolgozhatnak, ezért külön díjazás jár majd nekik.

Újabb több százezer adag oltás érkezik

A szakember azt kérte, hogy

csak szűk családi körben ünnepeljen mindenki, és tartsa be a védelmi szabályokat.

Galgóczi Ágnes arról is beszélt, hogy továbbra is a regisztrált idősek vannak az első helyen. Húsvét idején sem áll le az oltási program - tette hozzá. A hétfőn érkezett Moderna-szállítmányt mostantól szállítják a háziorvosokhoz. 218 ezer adag AstraZeneca érkezik ma este, és ezt is kiosztják a háziorvosoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!