Azt írja a Blikk egy keszthelyi üzlettulajdonos nyilatkozata alapján, hogy az alapanyagok eurós elszámolása, valamint a szállítási és rezsiköltségek emelkedése miatt nőtt meg a fagylalt ára.
A Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint a rossz forint- és euróárfolyamon túl, a munkaerőhiány is közrejátszik az árak berobbanásában. Nehezítő tényező, hogy 30-40 százalékkal nagyobb fizetést kérnek a fagylaltot készítő szakemberek.
Összességében egy 10 százalékos emelés lehet, elsődlegesen talán a munkabérek, azaz a bérigények, amik igen komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ez már lassan nyugati szintet ér el
- mondta.
A szakember szerint, ha nem mérséklődnek az élelmiszerárak, a nyár végére még drágább lehet a fagylalt, sokan azonban attól félnek, egy újabb áremeléssel vásárlóik nagy részét elvesztenék - írja a lap.