Karácsonyék még hónapokig titkolhatják, kik támogatják őket

Pride-felvonulás Budapesten, Pride, Budapest, Budapest Pride 2021, LMBTQ, LMBT, LGBT, 2021.07.24., Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Noha az átláthatóság, a transzparencia bajnokaiként állítják be magukat, Karácsony Gergelyék nem árulják el, hogy kik finanszírozzák azt a napokban indult, saját bevallásuk szerint is 25 millió forintos plakátkampányt, amely a főpolgármester népszavazási kezdeményezését támogatja. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, lényegében pedig miniszterelnök-jelöltségét támogató plakátkampányba kezdett az általa életre hívott 99 Mozgalom. Utóbbi tájékoztatása szerint a plakátkampány 25 millió forint körüli összegbe került, normál piaci körülmények között szerezték. A kampány finanszírozója a 99 Mozgalom által alapított egyesület, amely adományokból finanszírozza a kampányt.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy kik, esetleg mely szervezetek voltak az adományozók, ám konkrét névsor helyett Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánycsapata csupán annyit közölt, hogy „az egyesületeknek a nyilvánosság és az átláthatóság érdekében be kell számolniuk az adományok felhasználásáról a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § 3) bek. szerint. Ez határidőre meg fog történni a 99 Mozgalom honlapján."

A vonatkozó kormányrendelet alapján a civil szervezeteknek és egyesületeknek jövő május 31-ig kell közzétenniük az idei évre vonatkozó beszámolóikat, azaz a Karácsony Gergely plakátkampányát és miniszterelnök-jelöltségét támogató adományozók névsora csak a választás után derülhet ki.

Bár ebben semmi törvénytelen nincs, nem tiltja semmi, hogy az egyébként az átláthatóság, a transzparencia bajnokaiként tetszelgő Karácsonyék korábban is felfedjék támogatóik kilétét.

Karácsony számára akkor már nem fontos a transzparencia, ha saját magáról van szó Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Karácsony Gergely által életre hívott, kifejezetten az ő miniszterelnök-jelöltségét támogató 99 Mozgalmat régi háttérembere, Perjés Gábor jegyeztette be a közelmúltban a bíróságon. Utóbbi adatai szerint Perjés annak ellenére lett a mozgalom elnöke, hogy annak alapítói között nem szerepel. Perjés Gábor a Párbeszéd tagja, a baloldali összefogás révén a 8-as számú egyéni választókerület, Törökvész és Pasarét képviselője, ám Karácsony Gergely győzelmét követően a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székét is elfoglalhatta.

Perjés személye azért is fontos, mert – mások mellett – ő vezényelte Karácsony szisztematikus imázsépítését az elmúlt években. Ennek egyik elemeként létrehozta a Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesületet, amely a Mandiner 2019. októberi cikke szerint forrásokat, „mikroadományokat" gyűjtött Karácsony kampányára. Perjés Gábort nem utolsósorban Bajnai Gordonhoz közel álló személyként is szokták emlegetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről