A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Soha nem látott mértékben élik fel Karácsonyék a főváros vagyonát

dugó, Blaha, Blaha Lujza tér, Lujza, közlekedés, autó, torlódás, forgalom, reggel, 2021.08.09
Vágólapra másolva!
Tegnap az Origo megírta, hogy csődbe juttathatják Karácsonyék a fővárost, annak ellenére, hogy Tarlós Istvántól kétszázmilliárd forintos többlettel vették át Budapestet. Soha nem látott mértékben éli fel a főváros a pénzügyi vagyonát, miközben semmilyen új beruházás nem történt. Karácsonyék gyakorlatilag csődbe viszik Budapestet. Persze a baloldali városvezetés összevissza beszél a valós anyagi helyzetről, de az Origo birtokába került államkincstári adatok alapján hónapról hónapra tízmilliárdok tűnnek el a kasszából. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a Gyurcsány-kormány korábbi tisztségviselője is összevissza beszél a főváros anyagi helyzetéről, jól láthatóan nincsen képben, vagy éppen takargatni akar valamit. Az viszont, amiről a Népszavának beszélt, hogy szeptemberre semmi pénzük nincs, az hazugság. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy Karácsonyék dilettantizmusa záros határidőn belül csődbe viszi Budapestet.
Vágólapra másolva!

Drámai hangvételű interjúban ecsetelte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerdán a Népszavának, hogy két év alatt kétszázmilliárd forintot élt fel Budapest baloldali városvezetése.

Úgy tűnik, a teljes összeomlás közelébe jutott a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat, ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes meg sem próbálta titkolni.

A városvezető kijelentette: „szeptember 4-re minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy, onnantól hitelkeretből működik a város.”

Karácsonyék csődbe viszik Budapestet Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azt sem tudja, mit beszél Karácsony helyettese

A csődhelyzeten nincs mit csodálkozni, hiszen a baloldali politikus szavai azt mutatják, hogy teljesen alkalmatlanok a városvezetésre.

Előbb kijelentette: „2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni" – e szerint a hiány 74 milliárd forint –, pár mondat múlva viszont már azt mondta: „A költségvetésben szereplő 83 milliárdos hiányt eleve a meglévő szabadfelhasználású pénzekből akartuk fedezni.” A beszélgetés egyetlen perce során tehát kilencmilliárddal ugrott meg a hiány, ami arra utal, hogy a főpolgármester-helyettes nem mindig tudja pontosan, hogy mit beszél.

Kiss Ambrus azt sem cáfolta, hogy Tarlós István főpolgármestertől kétszázmilliárd forintos többlettel vették át a kasszát, és két év alatt ezt a hatalmas pénzt élte fel a jelenlegi városvezetés.

Az interjúból azonban az is kiderül, hogy a városháza alkalmazottai nem maradnak fizetés nélkül, a 41 kiemelt díjazásban részesülő tanácsadó továbbra is megkapja a pénzét, miként arról sem beszél Kiss, miért lett ötmilliárd forinttal drágább a Lánchíd felújítása.

Kiss Ambrus magas poszton volt a Gyurcsány-kabinetben

Kiss Ambrusról egyébként azt érdemes tudni, hogy keményvonalas baloldaliról van szó, aki olyan szervezetekben tevékenykedett, mint a Policy Agenda vagy az Új Egyenlőség, amelyek a régi, már bukott Gyurcsány-Bajnai-féle baloldalhoz köthetőek, az ő érdekeiket szolgálják. Ennél azonban valójában sokkal szorosabb a kapcsolat Kiss Ambrus és a baloldali kormányok között. Életrajzából kiderül, hogy a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején magas posztokat töltött be a kormányzatban.

Gyurcsány embere hatalmas káoszt csinált Budapesten Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az államkincstár adatai szerint van pénze a fővárosnak

A Kiss Ambus által összevissza idézett számokkal kapcsolatban az Origo megtudta, hogy Budapest a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus adatszolgáltató rendszerbe benyújtott 2021. júliusi adatok szerint havi időközi adatok alapján (költségvetési jelentés, illetve az azt alátámasztó főkönyvi kivonat) 21,2 milliárd forintnyi állampapírral rendelkezik, mindezek mellett 31,2 milliárd forintnyi készpénze van. Budapest 2021-ben eddig 80,1 milliárd forint helyi iparűzésiadó-bevételt könyvelhet el, azonban ez teljes egészében nem felhasználható.

Ez alapján a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére álló likvid (elérhető és felhasználható) pénzeszközállomány július végén 31,2 milliárd forint volt.

Fontos a fenti adatokkal összevetni, hogy Budapest 2021 első negyedévében 66,2 milliárd forintnyi állampapírral rendelkezett, nettó pénzeszközállományának összege 84,6 milliárd forint volt. Közhatalmi bevétele 58 milliárd forint, melyből a helyi iparűzési adó 57,9 milliárd forint.

Tehát a baloldali vezetésnek több tízmilliárd forintnyi forrást sikerült negyedév alatt felélnie, miközben egyetlen nagyobb beruházás sem készült el.

Vajon mire költik el a pénzt Karácsonyék? Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hatalmas vagyonvesztés folyik

Fontos arra is emlékeztetni, hogy 2019. október 17-én még 160 milliárd forintnyi vagyona volt állampapírban a fővárosnak. 2021. február 22-én viszont már csak 43 milliárd forint volt ez az összeg, ami azt jelenti, hogy alig másfél év alatt eltűnt 117 milliárd forint. Ha levonjuk ebből az összegből azt a 31 milliárd forintot, amennyivel 2019-hez képest 2020-ban kevesebb iparűzési adó folyt be a főváros költségvetésébe,

akkor is több mint nyolcvanmilliárd forint a vagyonvesztés mértéke.

Mindezzel szemben Tarlós István Budapestet 2010-ben 271 milliárd forint adóssággal, a BKV-t 80 milliárd adóssággal vette át, örökölt egy befejezetlen és korrupciós botrányokkal és százmilliárdos sikkasztásokkal teli 4-es metrót. Tarlós 9 év alatt több mint 170 projektet vitt végig és valósított meg. Ez átlagosan évente közel 19 projektet jelent, ami havi átlagosan 1,6 projekt. Végül pedig 200 milliárd forintnyi megtakarítással adta át a várost a baloldali városvezetésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!