Orbán Viktor: Mindenki vegyen rá egy embert az oltásra!

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. augusztus 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Kossuth Rádió stúdiójában Budapesten 2021. augusztus 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg, és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Arról is beszélt, hogy mivel szépen gyarapodott az idei évben a gazdaság, arra is lehetőség lesz, hogy a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot kapjanak, és a családosok visszakaphatják az idén befizetett adójukat.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalán megosztott új kenyérről Orbán Viktor azt mondta, nem volt kihívás a megszegése, visszaemlékezése szerint gyerekkorában tanulta a technikát. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt is elmondta, hogy augusztus 20-át már sok rendszer próbálta megváltoztatni, de most 30 évvel a rendszerváltás után „nagyjából helyén van" az ünnep. Szent István és az új kenyér megmaradt. A kormányfő a tűzijátékról úgy nyilatkozott, sikerült egy bazári dologból egy fölemelő művészi előadást kreálni.

Budapest, 2021. augusztus 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Kossuth Rádió stúdiójában Budapesten, 2021. augusztus 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

500 oltott emberből egy fertőződik meg

A negyedik hullámról a miniszterelnök azt mondta, hogy mindenkinek készülnie kell rá „hátul a fejében". A legerőteljesebben nem a mi ajtónkon kopogtat ez a hullám, hanem más európai országok ajtajain. Orbán Viktor azt mondta, mindenki készüljön arra, hogy minket is el fog érni. A kormány a nyár folyamán felkészítette az országot – mondta.

Az iskolakezdés előtt oltási akciók lesznek, és a harmadik oltás is elérhető.

„Mindenkit be tudunk oltani, nyolcmillió vakcina van a raktárainkban. Aki jelentkezik, azt egy héten belül be tudjuk oltani" – jelentette ki. A kormányfő arra is emlékeztetett: az elsők között voltunk az Unióban, akik a teljes lakosság több mint 50 százalékát átoltották.

Ma úgy látjuk, hogy ötszáz emberből egy fertőződik meg az oltottak közül, és az ő betegségük lefolyása is enyhébb, tehát érdemes bízni az oltásban – fogalmazott Orbán. Védelmet csak az oltás nyújthat, ezt fontos észben tartani, mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a maszkviselést szeretné a kormány elkerülni, hiszen az sokkal kevésbé volt eredményes.

Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást,

ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg, és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál - mondta a miniszterelnök,hozzátéve, ha mindenki még egy embert meggyőz, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

Többen dolgoznak, mint a járvány előtt

A gazdasági eredményekkel kapcsolatban a miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy a gazdasági növekedés az nem magától van, komoly munka eredménye. Például fontos tudni, hogy ma többen dolgoznak, mint a járvány előtt, és azt is, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt olyan kicsi a munkanélküliségi ráta, mint ma. Orbán Viktor bízik abban, hogy az 5,5 százalékos növekedést eléri a gazdaság, mert akkor a befizetett szja-t visszakapják a gyereket nevelő állampolgárok, nyugdíjprémiumot tudnak fizetni, és a 25 év alattiaknak nem kell adót fizetniük.

Elmondta azt is, hogy mivel szépen gyarapodott az idei évben a gazdaság, arra is lehetőség lesz, hogy a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot fizessenek. Hozzátette,

a jelenlegi állás szerint 55-60 ezer forintos pluszjuttatást már biztos, hogy tudnak folyósítani az év végéig minden jogosult számára.

Építsenek a magyar turistákra is a fővárosban

A belföldi turizmussal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a számok jól néznek ki. Hozzátette, hogy egy elvesztett évet pótolni mindig nehéz. Mindenkit arra kért, hogy mértéktartóan emelje az árakat, hiszen ha leáll a belföldi turizmus, akkor mindenki rosszul jár.

A budapesti turizmus még köhög – ismertette. A fővárosi turizmus külföldiekre épül – emelte ki. Az angolszász országok, a szászok sem nagyon jönnek még. Arra kérte a fővárosi vállalkozókat, hogy építsenek a magyar turistákra is. Jó lenne, ha a nem budapestiek is jobban megismernék Budapestet. Föl magyarok Budapestre, illetve a szállodások legyenek kedvesek és bízzanak a magyar vendégekben! – fogalmazott.

Nehéz egy kieső évet pótolni a turizmusban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így segítik a kkv-kat

A miniszterelnök az inflációval kapcsolatban elmondta: az olajár egy évvel ezelőtt valóban nőni kezdett, aztán megduplázódott. Ez egy nagy tehertétel a gazdaságnak. Akik kitermelik a gázolajat, azok rengeteget keresnek ezen – tette hozzá. Mi a másik oldalon vagyunk.

A jegybank dolga a pénz értékének megőrzése, amely a kamatok emelésével próbálja az inflációt csökkenteni

– mondta. A pénz megőrzésének szempontjából ez logikus lépés – tette hozzá. Kiemelte, hogy a kis- és közepes vállalkozók olcsóbb hitelhez jutása nagyon fontos lépés.

– emlékeztetett a miniszterelnök.

Megbukott a demokráciaexport

Az afganisztáni helyzetről Orbán Viktor arról tájékoztatott, hogy vannak kint magyar katonák, akik nagy kockázatot vállalnak azért, hogy kihozzák az ottani magyarokat, illetve azokat az afgánokat, akik együttműködtek velünk. Az USA szerepvállalásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, csalódás, ami történik.

Ez a modell, fogalmazott Orbán Viktor, szinte mindenhol megbukott, itt is.

A kivonulás bejelentésekor az amerikai hírszerzés arról számolt be, hogy a kivonulás után egy évig legalább életképes lesz a létrehozott kormány, ez azonban téves elképzelés volt, hiszen három nap alatt omlott össze a rendszer.

Teljesen téves elképzelések voltak Afganisztánban Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Velük jó viszonyt kell ápolni

Amint Orbán Viktor fogalmazott, most tömeges migráció várható, ezért a cél az, hogy külső országokat, például Törökországot és a balkáni államokat támogassunk azért, hogy a migránsokat ott tartsák, és ne próbáljanak meg az EU-ba bejutni. A miniszterelnök elmondta, reméli, hogy Németország és Ausztria nem a 2015-ös helyzethez hasonlóan reagál.

Beszélt arról is, hogy a mostani válság fokozza a migrációs válságot, hiszen nemcsak azok az afgánok akarnak menekülni az országból, akik kooperáltak az egyes NATO-országok hadseregeivel, hanem azok is, akik valami más miatt nem érzik biztonságban magukat. Éppen ezért Törökországgal és a balkáni országokkal ismét fel kell eleveníteni a jó viszonyt, hiszen meg kell szervezni azt, hogy az illegális migránsok a térségben maradjanak, ahol majd támogatást, segítséget kapnak, többek között a Hungary Helps projekt keretében is.

Ezekben a kérdésekben lesz nagy vita

Orbán Viktor elmondta, hogy csak Magyarországon keresztül lehet bejutni az EU-ba. A németek hol ezt, hol azt mondják, ezért Brüsszelben csak olyan politikát lehet folytatni, amit a németek is támogatnak. A kormányfő közölte, hogy a migráció nem emberi jog.

- tette hozzá.
Afganisztánból idehozni migránsokat messze van a józan észtől.

A migráció, a genderkérdés és a környezetvédelmi adó ügyei kapcsán várhatóak a legnagyobb viták Brüsszellel a következő hónapokban

- zárta Orbán Viktor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről