A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Brüsszeli ajándék vagy végeláthatatlan hitel?

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió ismét bebizonyította, hogy amint válsággal szembesül, a hitelfelvételt látja az egyetlen kiútnak belőle. Mindeközben a tagállamokat végeláthatatlan hitelspirálba kényszerítené bele.
Vágólapra másolva!

A hazai baloldal azt pórbálja ugyan bizonygatni, hogy Brüsszel amolyan „ajándékot", hatalmas adományt juttatna Magyarországnak abban az esetben, hogyha a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) teljes összegét felvennénk. Az igazság persze nem ez. Magyarország teljes RRF kerete 5.893 milliárd forint.

A magyar helyreállítási terv az ország gazdasági helyzeténél fogva a 3.382 milliárd forintos hitelkerettel nem is számol, abban csak a 2.511 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás került felosztásra.

Magyarország még 2021. áprilisában jelentette be, hogy nem kér a visszatérítendő RRF hitelből. Ennek oka, hogy az ország nem hagyja, hogy egy olyan hitelspirálba kényszerítsék bele, aminek következében közel 30 évünkbe telne azt visszafizetni. Magyarország gazdasága jelenleg olyan stabil lábakon áll, hogy nem vagyunk rászorulva erre a kedvezőtlen konstrukcióra.

"Az Európai Unió ismét bebizonyította, hogy amint válsággal szembesül, a hitelfelvételt látja az egyetlen kiútnak belőle". Forrás: Alapjogokért Központ

A hazánknak járó források felhasználását célzó, Magyarország által benyújtott Helyreállítási Tervet, annak vissza nem térítendő forrásaira vonatkozó igényét az Európai Bizottság ideológiai okok, döntően a gyermekvédelmi törvény hazai elfogadása miatt egyelőre nem fogadja el.

Mindez nem független a jövő tavaszi hazai országgyűlési választásoktól: az Európai Bizottság politikai-pénzügyi zsarolási eszközként tekint az RRF-re a magyar Kormánnyal szemben.

A teljes elemzés ITT tekinthető meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!