Saját magának, feleségének és lehet, hogy másoknak is intézett soron kívüli oltásokat a baloldali polgármester

Vágólapra másolva!
Hétfőn robbant ki az utóbbi idők legnagyobb botránya: Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere soron kívül, az oltási tervet figyelmen kívül hagyva adatta be magának a vakcinát. Mindezt úgy, hogy a baloldal hónapok óta az oltóanyagok ellen próbálja uszítani a magyar közvéleményt. A városvezető lebukása után újabb és újabb részletek derültek ki az ügyről. Milyen kontextusban érdemes értelmezni a történteket? Miért problémás Hiesz akciója? Lesz-e valamiféle következménye mindennek? Az Origo összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az oltási mutyivá terebélyesedő botrányról.    
Vágólapra másolva!

Mi előzte meg a botrányt?

A baloldali pártok és politikusok a járvány megjelenése óta folyamatosan támadják a közös védekezést, és próbálják akadályozni a kormányt a sikeres válságkezelésben. Tavaly tavasszal többek között nem voltak hajlandóak támogatni a magyar emberek egészségének védelme érdekében született koronavírus-törvényt, sőt, kierőszakoltak egy brüsszeli meghallgatást. Még arra is képesek voltak, hogy egy kamuvideót gyártsanak, otromba hazugságokkal a védekezésről. Ezután ízléstelen módon támadták Müller Cecília országos tisztifőorvost.

Ősszel ugyanott folytatták, ahol az első hullám végén abbahagyták. Azt követően, hogy a nagy gyártók kifejlesztették a vakcináikat, és azokat szerte a világon elkezdték terjeszteni, a baloldal minden erejét megfeszítve azért küzd, hogy az oltások ellen hergelje a magyar közvéleményt. Ebben élen jár a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, de a baloldali összefogás többi tagja is kitesz magáért. Ezt jelzi, hogy a DK az orosz után a kínai vakcina ellen is kampányolni kezdett: online petíciót indítottak annak érdekében, hogy a közvéleményt az oltóanyag ellen próbálják fordítani. Akciójuk adatvédelmi szempontból is aggályos, ezt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke kénytelen volt jelezni.

Hogy került elő Hiesz György?

Ilyen előzmények után kifejezetten botrányos, hogy Hiesz György gyöngyösi polgármester soron kívül beoltatta magát a vakcinával. A sajtóból derült ki, hogy a baloldali polgármester úgy csapott le az oltóanyagra, hogy abból néhány adag felhasználatlanul érkezett vissza a gyöngyösi Bugát Pál Kórházba. A hírek arról is szóltak, hogy a gyöngyösi kórházban előírták, hogy maradék oltóanyag esetén értesíteni kell a helyi háziorvosokat, akik aztán az oltási terv figyelembevételével szólnak ismerőseiknek, betegeiknek.

Eleinte csak annyit lehetett tudni Hiesz váratlan akciójáról, hogy valaki jelzett neki, aminek következtében megjelent az egészségügyi intézményben, és kérte magának az oltást. Az ekkor még nem volt világos, hogy hogyan értesült a lehetőségről, és rajta kívül mással is kivételeztek-e az orvosok.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere Forrás: Facebook

Mit lehet tudni a magát soron kívül beoltató polgármesterről?

A baloldal felé maximálisan lojális Hiesz György Kisternyén született, politikai pályafutását a KISZ-ben kezdte meg 1972-ben, később az MSZMP-be (1976) is belépett. Szépen lépdelt felfelé a vörös ranglétrán: a hetvenes években kétszer is tagja volt a városi KISZ-bizottságnak, az állampártban pedig a nyolcvanas évek elején pártvezetőségi tag, majd párttitkár lett.

A rendszerváltás után az MSZP-ben kötött ki, ahol párttagságát egészen 2018-ig megőrizte. Az év februárjában a könnyeivel küszködve jelentette be, hogy visszalép a képviselői jelöléstől, és kilép a szocialista pártból. Nyolc évig volt parlamenti képviselő, Gyöngyös polgármestereként jelenleg a negyedik ciklusát tölti (2002 és 2010 között, majd 2014-től). A legutóbbi polgármester-választáson a Demokratikus Koalíció, a Momentum és az MSZP támogatásának köszönhetően választották meg a gyöngyösiek. Ebből is az látszik, hogy Hiesz a baloldal által elfogadott és támogatott politikus.

Miért botrányos az ügy?

Egyrészről Hiesz akciója teljességgel értelmezhetetlen annak fényében, hogy az általa képviselt politikai közösség hónapok óta az oltások ellen kampányol. Ezzel bizonyította, hogy teljes mértékben hiteltelen a baloldal kommunikációja.

Másrészről különösen visszatetsző, hogy a baloldali polgármester nem vette figyelembe az oltási tervet, pedig az hetek óta mindenki számára elérhető, sőt, az Operatív Törzs nap mint nap hangsúlyozza annak részleteit. Hiesz ugyanis több okból sem volt jogosult a vakcinára: még 65 éves sincs, nem az egészségügyben dolgozik, és nem egy idősotthon lakója. Brüsszel ügyetlenkedése miatt egyelőre csak az utóbbi két csoportnál kezdődött meg a vakcináció.

Hiába mondják el mindennap Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

Harmadrészt az is problémás, hogy a településvezető politikai kapcsolatain keresztül intézte magának az oltóanyagot. Hiszen hogyan másképp jelenhetett meg váratlanul a gyöngyösi kórházban? Ezzel súlyosan visszaélt hatalmával, hiszen a választópolgárok egész biztosan nem azért szavaztak bizalmat neki, hogy a szabályokat megkerülve, saját magát részesítse előnyben bizonyos ügyekben.

Ezzel összefüggésben az sem volt szerencsés, hogy soron kívüli oltását elhallgatta a közvélemény elől, arról sokáig nem adott semmiféle tájékoztatást.

Hiesz a botrány kirobbanását követően a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában nem cáfolta a sajtóban megjelent híreket. Miután egyre nagyobb lett rajta a nyomás, és elmenekült a Hír TV kérdései elől, beült a helyi televízióba, a Gyöngyösi TV-be, és ott próbálta megmagyarázni a történteket.

Nem sikerült, sőt, kifejezetten rosszul jött ki belőle. Elismerte ugyanis, hogy regisztráció nélkül oltatta be magát, pedig kizárólag úgy kaphat valaki oltóanyagot, ha jelezte igényét a központi nyilvántartásban.

Hiesz azzal kapcsolatban is elmesélte saját verzióját, hogyan értesült a felszabadult vakcináról. Elmondása szerint a telefonban azt mondták neki: sok vakcina maradt meg, és csak egy órája van arra, hogy eldöntse, beadják-e neki a védőoltást. Hozzátette, fogalma sem volt arról, hogy az oltási terv szerint ki következett volna, és nem tudja, hogy az ilyen helyzetre milyen protokollok vonatkoznak. Magyarán állítása szerint nem volt tisztában azzal, hogy Magyarországon létezik oltási terv, amiben meghatározzák az oltakozók sorrendjét.

Ráadásul azóta kiderült, Hiesz biztosan nem mondott igazat, hiszen háziorvosa - aki elvben felhívhatta volna - határozottan tagadta, hogy ezt megtette volna. A baloldali polgármester tehát máshonnan értesült a lehetőségről.

Lesz-e valamiféle következménye mindennek?

Hiesz egyelőre nem jelezte, hogy a botrány miatt hajlandó lenne lemondani a polgármesteri tisztségéről. A baloldali pártok vezetői és egészségügyi szakpolitikusai többségükben hallgatnak.

A baloldal összekapaszkodik Forrás: MTI/Mónus Márton

Ugyanakkor az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a gyöngyösi kórházban vizsgálódnak Hiesz jogosulatlan beoltása miatt. Ez azt jelenti: ha politikai következménye nem is lesz a baloldali botránynak, a kórházban felelősségre vonhatják az oltásban segédkező orvosokat.

Egyedül Hiesz érintett a botrányban?

Nem. A Mandiner értesülése szerint Hiesz felesége, és háziorvosának felesége, Lénártné Benei Anikó is megkapta az oltóanyagot. Utóbbi egyébként az egyik gyöngyösi önkormányzati cég ügyvezetője. A háziorvosok valószínűleg nem rendelkeznek akkora befolyással, hogy elintézzék saját családtagjaik beoltását (az túl sok illegális oltást jelentene), így felmerül a gyanú: nem Hiesz intézte el ezt is háziorvosának? A hetilap arról is írt, hogy a gyöngyösi polgármester volt MSZP-s háziorvosa tanácsára oltatta be, ő ezt - mint fentebb írtuk - tagadta. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyöngyösi baloldali körök egymás között osztogatják a vakcinákat akkor, amikor komoly hiány van belőle. A Mandiner megfogalmazása szerint vakcinamutyi alakult ki a Heves megyei településen.

Mennyire általános a gyöngyösi polgármester ügye a baloldalon?

Több baloldali politikus is beoltatta magát, igaz, ezekre az esetekre csupán Hiesz ügyének kipattanását követően derült fény.

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere is elintézte magának a védőoltást, azt január 8-án - abban az egészségügyi intézetben, amelyet korábban éveken keresztül irányított - kapta meg. Mint kiderült, Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos is elintézte magának a vakcinát.

Mi a legfontosabb üzenete a történetnek?

Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy a baloldal politikai okokból támadja az oltóanyagokat, nem azért, mert azok veszélyesek lennének. Ez pedig azt jelenti, hogy nyíltan a választóik szemébe hazudnak akkor, amikor a különféle vakcinák megbízhatóságát kérdőjelezik meg. Ebből is az látszik, hogy a baloldal bármire képes a hatalom megszerzése érdekében, még a választók egészsége sem számít nekik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről