Kétszer is halottá nyilvánították, pedig még mindig életben van Mónika

Vágólapra másolva!
Boldvári Mónikát volt férje kétszer is halottá nyilváníttatta, eközben pedig felvette a gyerekek után járó árvasági pótlékot, majd később perelt az elmaradt gyermektartásért, amit aztán a végrehajtó leemelt az asszony számlájáról - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

– mondta Boldvári Mónika a Blikknek.

Boldvári Mónika tíz évnyi külföldi tartózkodás után 2006-ban hazajött Izraelből. 2009-ben egy igazoltatás során azt közölték vele, hogy hivatalosan nincs életben, ugyanis a nyilvántartásban halottként szerepel. Kiderült, hogy az asszonyt a bíróság nyilvánította holttá.

"Aztán kiderült az is, hogy ezt a volt férjem kezdeményezte 2005-ben, amit hihetetlennek tartottam, mert tudta, hogy élek. Az már csak hab a tortán, hogy a bíróság az eljárás során nem kereste meg a közeli hozzátartóimat, hogy meghallgassa őket, pedig ezt meg kellett volna tennie" – közölte Boldvári Mónika.

A holttá nyilvánítást a bíróság 2010-ben hatályon kívül helyezte. Időközben szembesült a nő azzal, hogy nem ez volt az exe első akciója: ugyanezt megtette már évekkel korábban, 2001-ben is. A bíróság azonban akkor maga korrigálta a hibát, és helyezte hatályon kívül a végzést, miután a válást követően Boldvári Mónika személyesen járt el leánykori neve visszavételében, és látták, hogy életben van.

Az asszony elmondta azt is, hogy

volt férje 2009-2010 környékén a gyerekek után járó tartásdíj megfizetéséért is pert indított.

"Felháborítónak tartom, hogy a végrehajtó egy 21 évvel ezelőtti bírósági végzés alapján az elmaradt gyermektartásra hivatkozva másfél millió forintot leemelt a bankszámlámról – közölte a nő. Mónika több pert indított, ügyvédje, Szepesházi Péter szerint különös, hogy se a hazai jogrendszer, sem a korábbi Magyar Állam elleni kártérítési perekben a bíróságok, illetve az Alkotmánybíróság sem adtak kompenzációt Mónikának. A nőnek csak a személyiségi jogi perben ítéltek meg hatszázezer forintot, illetve a bíróság a végrehajtó által követelt másfél millió forintot lecsökkentette egymillióra.

Mónika 1996-ban távozott külföldre, férje 2001-ben, majd 2005-ben nyilváníttatta holttá.

A törvény szerint ha valaki eltűnik és sokáig nem ad életjelet magáról, függő helyzetnek minősül, hiszen előfordulhat, hogy az eltűnt személy házastársa szeretne újból megházasodni vagy a gyerekek öröksége a kérdés. Ennek a függő helyzetnek a rendezésére hivatott a holtnak nyilvánítás. Az eltűnt személyt bírósági határozattal holtnak lehet nyilvánítani, ha eltűnésétől számítva öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismeretes volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!