Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elindult a jelentkezés a 2022-es szeptemberi felsőoktatási képzésekre

egyetem, felsőoktatás, tippek, napirend, gólya, elsőéves
Tippek elsőéves egyetemistáknak
Vágólapra másolva!
December 23-ától megnyílt a jelentkezési felület a jövő év szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizők az E-felvételi rendszerben jelentkezhetnek és legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg 2022. február 15-ig.
Vágólapra másolva!

Már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló képzésekre, írja az Oktatási Hivatal.

A felvételi során összesen hat képzésre lehet jelentkezni, ebből háromra ingyenesen.

A hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis

egy jelentkező csak egy helyre vehető fel,

mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

Jelentkezni kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehet 2022. február 15-én éjfélig; a felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető.

A Felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végén várható Forrás: MTI/Mónus Márton

A felvételizőknek a véglegesítést követően legkésőbb 2022. február 20-án éjfélig hitelesíteniük kell jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával.


A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza.

A Tájékoztató várhatóan 2022. január végéig frissül a megjelenése utáni változásokat felsoroló hivatalos kiegészítéssel,

ezért a jelentkezés benyújtása előtt érdemes újra átolvasni.

A felvi oldalán található pontszámító kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolható a (várható) egyéni pontszám és a szakleírások fül alatt azok is bővebb tájékoztatást kaphatnak az egyes szokokról, akik még bizonytalankodnak, hogy milyen irányban szeretnének továbbtanulni.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik:

a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Az a jelentkező vehető fel alap-, illetve osztatlan mesterképzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú oklevéllel rendelkezik. Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél. A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A felsorolt ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba.

A ponthatárokat várhatóan 2022. július 21-én hirdetik ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről