Márki-Zay Péter szerint a 13. havi nyugdíj bevezetése és a rezsicsökkentés is felelőtlenség

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay arrives for a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Mostanra bizonyossá vált, hogy ha hatalomra kerülne a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal, akkor azonnal megszüntetnék nemcsak a rezsicsökkentést, hanem a 13. havi nyugdíjat, valamint a nyugdíjemelést is, ahogyan ezt tették korábban is, valamint eltörölnék a minimálbért. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a baloldalon a múlt emberei készülnek visszatérni a hatalomba, akik változatlanul csak a megszorításokban gondolkodnak. Márki-Zay Péter egymást követő nyilatkozatai is ezt erősítik, amelyekben rendre helyesli a 13. havi nyugdíj eltörlését, példaképeként festi le az ezt eltörlő Bajnai Gordont, akinek egyéves kormányzása alatt a kommunizmust követő évek legsúlyosabb megszorításai történtek.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter az elmúlt időszakban folyamatosan támadja a kormány rezsicsökkentési politikáját, az utóbbi néhány héten azonban túlment minden határon, megmutatva, hogy amint hatalomra kerül a baloldal, azonnal eltörlik a családoknak évente nagyjából 400 ezer forintot jelentő megtakarítást, és a lakosságra szabadítják a piaci árakat.

Korábban Gyurcsány jelöltje arról beszélt, hogy az emberek a hibásak, ha sokat kell fizetniük, és spóroljanak, nélkülözzenek, ha kevesebbet akarnak költeni.

- mondta.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy gyakorlatilag minden magyart meg akart szégyeníteni azzal, amikor kijelentette, hogy a rezsicsökkentés támogatói "sötétben tartott, trágyával etetett gombák".

Ezek mellett a rezsicsökkentést Márki-Zay nevezte már népbutításnak és átverésnek is. Az emelkedő üzemanyagárakra pedig azt a megoldást javasolta a baloldali miniszterelnök-jelölt, hogy az emberek közlekedjenek kisebb autóval, utazzanak többen együtt egy kocsiban.

Az Origo is beszámolt róla, hogy egyáltalán nem a véletlen műve, hogy Márki-Zayt ennyire zavarja a rezsicsökkentés, hiszen annak bevezetésekor egy multinacionális energetikai lobbiszervezet, az Eurelectric alkalmazottja volt. Mindezt kitörölte önéletrajzából, pedig fontos lett volna erről tájékoztatnia a közvéleményt, hiszen a globális szervezet több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Márki-Zay tehát az energetikai cégek érdekeiért lobbizott Brüsszelben.

Emlékezetes, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentés érdekében komoly harcokat vívott, és jelenleg is vív Brüsszellel, ahol nem akarták elfogadni a magyar megoldást. A vita csúcspontján, 2015-ben az Európai Bizottság eljuttatta a magyar kormányhoz a törvénnyel kapcsolatos észrevételeit. Nem sikerült közös nevezőre jutni, aminek következtében az uniós szerv az Európai Bírósághoz fordult, ahol tavaly szeptemberben kimondták, a rezsicsökkentéssel nem sérült uniós jog.

Az ítélet értelmében tehát Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés nem ütközik a közösségi jogba.

Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje Forrás: AFP/John Thys

Ennek ellenére a küzdelem folytatódik, hiszen az Európai Unió a klímavédelem jelszava alatt erőltetni kezdte a hagyományos európai energiatermelés leépítését, miközben minden átmenet nélkül liberalizálta a gáz- és árampiacot. Ezzel kiszolgáltatták az európaiakat és vállalkozásaikat az energiaszolgáltatóknak, hogy aztán most széttárják a karjaikat, mondván, nincs mit tenni a magas árak ellen. Márki-Zay éppen ezt a baloldali, multipárti politikát akarja itthon is bevezetni, vagyis minél kevesebb maradjon az embereknél, és minél több pénz jusson az energetikai vállalatokhoz.

Nemcsak a rezsicsökkentéssel szemben vannak komoly ellenérzései a baloldali politikusnak, hanem a nyugdíjak emelésével is, amely szerinte ugyanolyan felelőtlen lépés, mint a rezsicsökkentés:

"Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat. Tehát ezeket rendkívül veszélyes... A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is" - vélekedett Márky-Zay egy beszélgetés során.

Nem ez az első eset, hogy Márki-Zay a 13. havi nyugdíj beszüntetéséről és a nyugdíjak csökkentéséről beszél, hiszen nemrég éppen Bajnai Gordont dicsérte azért, mert a baloldali miniszterelnök egyéves kormányzása során soha nem látott megszorításokat vezetett be:

"A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. (...) Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani" - dicsérte Márki-Zay jelenlegi egyik legnagyobb szövetségesét, aki Gyurcsány Ferenchez hasonlóan most vissza akar kerülni a hatalomba, és egyre fontosabb feladatokat kap Márki-Zay kampánya során, valamint már Facebookon is toboroz a baloldali politikusnak.

Bajnai Gordon Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ha ez még nem volna elég, Márki-Zay valósággal dicsőítette Bajnait, amikor arról beszélt, hogy az egyéves, megszorításokkal teli kormányzását a legeredményesebb egyéves időszaknak tekinti Magyarországon, majd azt is hozzátette, hogy "kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor". Vagyis szerinte az ország és a magyarok kisemmizését sikerként kell elkönyvelni.

Bajnaiék voltak azok, aki előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták, és megszüntették a 13. havi nyugdíjat.

Emellett 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt. Amikor 2010-ben Bajnai és a szocialista kormányzás a választáson megbukott, Magyarország romokban volt. Erre lehet számítani, ha visszatér a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről