Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Márki-Zay Péter: a 13. havi nyugdíj ellenzésétől a nyugdíjasok gyalázásáig

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Belgium, Brussels, 2021/11/11. Hungarian opposition leader Peter Marki-Zay holds an international press conference at Brussels Press club. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 2021/11/11. Le leader de l opposition hongroise Peter Marki-Zay tient une conference de presse internationale au Press club de Bruxelles. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal is támadta a 13. havi nyugdíjat. Volt, amikor felelőtlen lépésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaadását, máskor „veszélyesnek" minősítette. A 13. havi nyugdíjat 2009-ben vette el Gyurcsány javaslatára a Bajnai-kormány, ezért viszont Márki-Zay többször megdicsérte Bajnai Gordont. Szó szerint ezt mondta: „a fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani". Tehát összességében véve a magyar lakosságra nézve rendkívül negatív megszorításokat is helyeselte. Márki-Zay arról is beszélt, hogy a durva megszorítások periódusa, a „2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon". Márki-Zay már számos alkalommal is elmélkedett azon az elmúlt hónapokban, hogy szerinte az idős emberek inkább a Fideszre szavaznak, de a járvány őket megtizedeli, és ez a baloldalnak jó. Egy olasz baloldali lapnak beszélt erről először, majd újévi "köszöntőjében" arról beszélt: nem érti, hogy „mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban", mivel az időseket megtizedelte a Covid. Márki-Zay idősellenes kijelentéseit a Fidesztől az Idősek Tanácsán át a baloldali Amerikai Népszaváig sokan elítélték, de a hódmezővásárhelyi politikust miniszterelnök-jelöltként indító Gyurcsány Ferenc például nem ítélte el.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter szerint veszélyes intézkedés a 13. havi nyugdíj Orbán-kormány általi visszaadása

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter még októberben Gyurcsánynéval beszélgetett egy online fórumon.

Márki-Zay Péter Forrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

Itt Márki-Zay a Magyar Nemzet beszámolója szerint úgy fogalmazott: „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat." A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat, mint mondta, „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is."

A BALOLDALI JELÖLT SZERINT TEHÁT NEM IGAZSÁGOS, SŐT VESZÉLYES A 13. HAVI NYUGDÍJ BEVEZETÉSE

– írta a Magyar Nemzet.

A Mediaworks Hírcentruma szerint Márki-Zay ezen beszéde arra utal, hogy hatalomra kerülése esetén

a baloldali politikus elvenné az Orbán-kormány által visszavezetett 13. havi nyugdíjat.

Márki-Zay a 13. havi nyugdíjat elvevő Bajnait dicsérte

A baloldali miniszterelnök-jelölt már

számos alkalommal dicsérte a Gyurcsány-Bajnai-kormányzatot az általuk bevezetett megszorító intézkedések miatt, különös tekintettel a 13. havi nyugdíj elvételére.

Márki-Zay először 2019-ben az azóta Gyurcsány Ferenc pártjában, a DK-ban politizáló Kálmán Olgának azt mondta: „Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani".

TEHÁT A BALOLDAL MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE „HELYÉNVALÓNAK" NEVEZTE A MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEKET, IDE ÉRTVE A 13. HAVI NYUGDÍJ ELVÉTELÉT, AMIT SZERINTE „MINDENKÉPP VÉGRE KELLETT HAJTANI".

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon Forrás: MTI/Kovács Attila

Márki-Zay máskor, Bajnai Gordonról beszélve megjegyezte azt is: a 2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon. Ekkor, ebben az egy évben hajtotta végre a szocialista kormány – kisebbségben, Bajnai Gordon vezetésével – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorítását. Ahogy már fentebb megírtuk, ekkor szüntették meg (Gyurcsány előzetes javaslatára) a 13. havi nyugdíjat is.

MÁRKI-ZAY TEHÁT A MAGYAR LAKOSSÁG SZÁMÁRA FÁJÓ, BRUTÁLIS MEGSZORÍTÁSOKKAL JÁRÓ IDŐSZAKOT A „LEGEREDMÉNYESEBBNEK" MINŐSÍTETTE...

Halálkampányt folytat Márki-Zay Péter

Márki-Zay már számos alkalommal elmélkedett azon az elmúlt hónapokban, hogy szerinte az idős emberek inkább a Fideszre szavaznak, de a járvány őket megtizedeli, és ez a baloldalnak jó. Mindezt 2021. november 7-én az olasz La Repubblicának is elmondtaderül ki a Mandiner szemléjéből.

Akkor a baloldali lap interjút készített Márki-Zay Péterrel. Ebben az akkor Gyurcsány Ferenc által frissen kiválasztott jelölt elsősorban arról beszélt, hogyan nyerné meg a 2022-es választást. Az interjú egy pontján Márki-Zay Péter a következőket mondta, hogy a kormánypártok

2022. január elsején, az újévi "köszöntőjére" időzítve Márki-Zay azt mondta: nem érti, hogy „mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban". A közvélemény-kutatásoknak teljesen ellentmondó, sajátos nézőpontját pedig a következőképpen indokolta:

MÁRKI-ZAY PÉTER TEHÁT HALÁLKAMPÁNYBA KEZDETT, ÍZLÉSTELENÜL TÁMADVA AZ IDŐS EMBEREKET.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a vidéki emberek után

MOST ÉPPEN A FIDESZ IDŐSKORÚ SZAVAZÓIBAN TALÁLTA MEG AZT A TÁRSADALMI CSOPORTOT, AMELYET ELLENSÉGKÉPGYÁRTÁSRA HASZNÁLHAT FEL.

Ifj. Lomnici Zoltán az Origónak: A baloldali média idősellenes kampányai miatt is a baloldali pártoknál elfogadott lett az idősgyűlölet

Márki-Zay Péter idősellenes kijelentéseire az Origo megkeresésére reagált ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Az alkotmányjogász véleménye alapján:

Álláspontját ifj. Lomnici Zoltán a következőképpen indokolta: a hagyományos, konzervatív értékrendhez, a tradíciókhoz, saját vallásukhoz és a modern, felgyorsult globalizáció kulturális vonzásában hazájukhoz, szűkebb pátriájukhoz kitartóan ragaszkodó

IDŐSEBB HONFITÁRSAINK – ÉPP A RÉSZVÉTEL ÉS POLITIKAI „LÉLEKJELENLÉTÜK" OKÁN – MÁR RÉGÓTA NAGY DARAB SZÁLKÁT JELENTENEK A BALOLDAL SZEMÉBEN.

Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta, hogy

A HAZAI BALOLDALI SAJTÓ IDŐSELLENESSÉGE PÉLDÁUL AZ UTÓBBI ÉVEKBEN EDDIG SOHA NEM TAPASZTALT MÉRETEKET ÖLTÖTT.

Erről tanúskodnak a radikális baloldali, anarchista szellemű 444.hu nevű portál egyes cikkei is.

A Századvég szakértője a Soros-blog említése mellett arról is beszélt, hogy

EZ AZ IDŐSEKKEL SZEMBENI ERŐS ELLENSZENV AZÓTA MÁR ELFOGADOTT GYAKORLATTÁ VÁLT A BALOLDALI PÁRTOKNÁL IS, GONDOLJUNK CSAK ITT PÉLDÁUL A JOBBIKOS KIROHANÁSOKRA A „SZÁJUKON SZENNYVÍZ FOLYIK...", ILLETVE „CSIRKEFARHÁT-KOMMANDÓ" VAGY ÉPPEN A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERHEZ KÖTHETŐ „GYAKORLATILAG JÓ, HA A FIDESZES IDŐSEKET TIZEDELI A PANDÉMIA" BOTRÁNYOK KAPCSÁN.

Ifj. Lomnici Zoltán Márki-Zay Péter idősellenes kijelentését a baloldali hagyománnyal is magyarázta: „Polgári, konzervatív – és keresztény – nézőpontból tekintve, ez a gerontofób baloldaliság annak a politikai folyamatnak a megnyilatkozása, hogy a társadalmi és közéleti szférában a baloldal lassan mintegy százötven éve a hagyományos társadalmi létszemlélet és rend, és annak valamennyi intézménye ellenében, azok lebontása érdekében tevékenykedik.

– mondta a Századvég jogi szakértője.

Idősek Tanácsa: Teljes esztelenség Márki-Zay Péter nyugdíjasokat gyalázó kijelentése

Márki-Zay Péter gyakorlatilag már minden társadalmi csoportot vérig sértett

reagált a Magyar Nemzetnek Ábrahám Katalin a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentésére.

Az Idősek Tanácsának tagja szerint a politikus kijelentése „teljes esztelenség", a vírus pedig nem pártszimpátia alapján válogat, mindenkire veszélyes lehet.

A kormány tanácsadó testületeként is működő Idősek Tanácsának tagja úgy véli, hogy a nyugdíjasok széles társadalmi réteget alkotnak Magyarországon, így érthető, hogy minden politikai szerveződés számítana a szavazataikra.

– mondta Ábrahám Katalin.

Hollik István: A baloldal nem előre-, hanem hátrafelé fejlődik

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szintén a Magyar Nemzet megkeresésére reagált Márki-Zay Péter idősellenes kijelentéseire:

A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette,

pártjával úgy gondolják, hogy minden egyes ember élete érték, teljesen függetlenül a pártpolitikai hovatartozásától.

A politikus sajnálatát fejezte ki annak kapcsán, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje másképp vélekedik.

– zárta gondolatait a képviselő.

A baloldali Amerikai Népszava is felháborodott Márki-Zay idősellenes kijelentései miatt, Gyurcsány viszont nem ítélte el a miniszterelnök-jelöltjét

Márki-Zay idősellenessége sok baloldali kommentelőnek sem tetszett, erről itt számoltunk be.

A baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc azonban egyáltalán nem reagált érdemben a miniszterelnök-jelöltje idősellenes botrányára, fontosabbnak tartotta, hogy egyik hűséges vazallusa, Jakab Péter lencsefőzésével kapcsolatban szellemeskedjen a Facebookon. Nyilvánvaló, hogy

Gyurcsányt nem zavarja Márki-Zay Péter nyugdíjasgyalázása.

A radikális baloldali, New Yorkban szerkesztett Amerikai Népszava viszont egyértelműen és határozottan elítélte Márki-Zay idősellenességét:

Az a kijelentés, hogy most jók az ellenzék esélyei, mert a Covid miatt a Fidesz nyugdíjasai közül sokan meghaltak, a legteljesebb mértékben vállalhatatlan egy humanista demokrata számára

olvasható az Amerikai Népszaván megjelent cikkben.

Mint írják:

„ez a kijelentés felháborító, a legteljesebb mértékben elfogadhatatlan. Ennek az embernek emiatt most azonnal le kellene mondania a miniszterelnök-jelölti pozícióról, ha demokrata lenne. De nem az. Hogyan lehet miniszterelnök-jelölt olyan ember, aki a politikai ellenfél nyugdíjas szavazóinak halálán örvendezik? Nincs egyetlenegy vállalható megnyilvánulása ennek az embernek"

– zárja sorait a portál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről