Koronavírusos lett, így egyelőre anyja mellett maradhat az a kislány, akinek elhelyezéréről már hosszabb ideje folyik a per

Vágólapra másolva!
Koronavírusos lett az a magyar kislány, akit a bíróság svédországi apjának ítélt. A gyerek azonban anyjával együtt minél messzebbre menekülne erőszakos, agresszív apja elől, egyértelműen itthon szeretne maradni, így tovább folyik a per az ügyben, hogy az anyával maradhasson. Az apa azonban továbbra is mindent megtesz, hogy kiköltöztesse, ám erről Szaffi és az anyja hallani sem akar.
Vágólapra másolva!

– írta le gyermeke állapotát Varga Viktória. Hozzátette, hogy az ügyeleten közölték vele, hogy a gyerek koronavírusos lehet, és azt javasolták nekik, hogy ha légzési nehézség lép fel azonnal vigyék kórházba Szaffit.

– vélekedett az anya. Azt is elmondta, hogy

amikor lánya az apjával Skype-ol, rendszeresen hangsúlyozza, hogy ő magyar.

A Blikk számolt be arról, hogy Varga Viktória

2020 júliusában költözött haza hét éves kislányával Svédországból. A nő így próbált menekülni erőszakos volt férje, a bangladesi-svéd állampolgárságú Samin elől, akit a bántalmazások miatt közmunkára ítéltek.

Miután anya lányával Magyarországra jött,

az apa kint megkapta a kizárólagos szülői felügyeletet, Viktória ellen pedig európai elfogatóparancsot adtak ki gyerekrablás miatt.

Ezt azonban utóbb visszavonták.

Az apa a Hágai Egyezmény alapján az Igazságügyi Minisztérium révén ügyvéddel bírósághoz fordult azzal, hogy mondják ki, volt felesége jogellenesen hozta Magyarországra és tartja itt közös gyereküket.

A bíróság azonban azt tapasztalta, hogy a gyerek az anyához hozzá kötődik, illetve, ha visszavinnék lelki károsodást okozna nála. Az apa szerint viszont ennek az eljárásban nincs szerepe, hogy kihez kötődik jobban a gyerek, és fellebbezett a döntés ellen.

Ami azt a fordulatot hozta az ügyben, hogy másodfokon neki ítélték a gyereket. Erre alig két hetet hagyott a bíróság, és végül a szülők megegyeztek, hogy év végéig nem bonyolítják a kislány életét. Az utazás azonban elmaradt, mivel

a repülőjegyet ugyan megvették a kislánynak és nagymamájának, de Szaffi beteg lett, így nem tudtak kimenni.

A kislány egyébként

többször emlegette, hogy nem akar az apjához menni, sőt svédül sem hajlandó beszélni, és kezdi is elfelejteni a nyelvet.

Ha a gyerek kikerül Svédországba, ott először óvodába kell járnia egy évig, hogy annyira megtanuljon svédül, hogy iskolába mehessen.

Az ügyben emlékezetes, hogy az anya Varga Judit igazságügyi miniszterhez is segítségért fordult, hogy elérje, hogy lánya vele maradhasson. Ahogy a Blikknek is elmondta,

Viktória leginkább attól tart, hogy volt férje a korábban lányának elkészített bangladesi útlevéllel a Dél-ázsiai országba viszi a magyar állampolgárságú Szaffit, ahonnan nem tudják majd visszahozni.

Varga Viktória ügyvédje, dr. Molnár József a Blikkel elmondta, hogy

a kislány betegségét jelezték a bíróságnak azzal együtt, hogy újra a Kúriához fordultak azért, hogy a Szaffi itthon maradhasson.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről