Nézőpont: Fidesz-győzelemre számítanak a magyarok

Nézőpont Intézet grafikon
Vágólapra másolva!
Tízből hét aktív szavazó szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat.
Vágólapra másolva!

Tízből hét aktív szavazó, azaz 68 százalék szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat – írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása alapján. Az intézet rámutat: ugyanannyian vélik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a kormányoldal győzedelmeskedne, mint 2021 decemberében. (A Nézőpont Intézet által készített kutatás decemberi és januári értékei hibahatáron belüli, kétszázalékos elmozdulást mutatnak.) Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, a baloldali szavazók kevesebb mint fele, 42 százaléka bízik a kormányváltásban.

Tízből hét aktív szavazó, azaz 68 százalék szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat Forrás: Nézőpont Intézet

– hívták fel a figyelmet.

A Nézőpont Intézet januári felmérése szerint arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást", a Fidesz országos támogatottságánál jóval többen, tíz aktív szavazóból heten, vagyis 68 százalék válaszolt úgy, hogy a „mostani kormányoldal", és csak kevesebb mint ötödük szerint a „mostani ellenzéki" oldal. A kormánypárti választók között szinte teljes a magabiztosság a kérdésben, tízből mintegy kilencen (88 százalék) bíznak a Fidesz újraválasztásában, és csupán a kormánypárti szavazótábor töredéke bizonytalan (11 százalék) vagy pesszimista (egy százalék) a kérdésben. Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen, 42 százalékuk bízik a győzelmükben, míg csaknem ennyien, 36 százaléknyian a kormánypártok újrázására számítanak. Nem tudott válaszolni a kérdésre minden ötödik (22 százalék) kormánykritikus aktív szavazó, ami a december óta nem múló bizonytalansággal magyarázható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!