A szoba éke: így válassza ki a megfelelő beltéri szőnyeget

apartment architecture bed bedroom carpet chair comfortable contemporary decor decoration design domestic elegance fireplace floor furniture home house indoors inside interior lamp light living luxury modern parquet pillow relax relaxation residential roo
Classy living room with glass center table, carpeted floor, decorated shelves, and a comfortable sofa
Vágólapra másolva!
Egy ízléses, jól kiválasztott szőnyeg nemcsak a szoba ékeként szolgálhat, hanem számos praktikus szerepet is betölthet. Emiatt nem mindegy, hogy milyen anyagból készül, milyen a formája, mekkora a mérete vagy épp milyen a mintája és a színe. Cikkünkből megtudhatja, hogyan választhatja ki otthonába az ideális beltéri szőnyeget.
Vágólapra másolva!

A szőnyeg szerepe a lakásban

A szőnyegkészítésnek már több mint négyezer éves hagyománya van. Első ábrázolásai az ókori egyiptomi Thébából maradtak ránk, de falfestmények és metszetek sokasága igazolja, hogy az ókori görögök és rómaiak is szívesen dekorálták már otthonaikat egy-egy ízléses szőnyeg segítségével.

A lakberendezés valóban fontos kellékévé mégis a középkorban váltak és nemcsak dekorációs, hanem számos praktikai célt is szolgáltak. Ezek egy része máig velünk is maradt.

Mint hőszigetelő

A szövött, csomózott vagy más technikával készült szőnyegek ízléses megjelenésükkel tehetik otthonosabbá lakásunkat, de emellett remek hőszigetelők is. A középkorban emiatt használták őket a padlókon kívül a falak burkolására is, hogy a hideg és a sokszor huzatos kőfalak ne nyeljék el a szoba melegét.

Napjainkban is sok otthonban betöltik ezt a szerepet. Különösen a hideg padlót tehetik kényelmesebbé, amivel még a fűtésszámlánkon is csökkenthetnek.

Mint koszfogó

Ez a szerep különösen fontos az előszoba szőnyegek esetében, amelyek általában különleges porgyűjtő anyagból is készülnek, illetve könnyen tisztíthatóak. Mivel itt gyakran és sokan megfordulunk cipővel, ezek azok a helyiségek, amik a leginkább szennyeződhetnek. Szőnyeg nélkül pedig a behozott koszt később az egész lakásban széthordhatjuk.

Mint dekoráció

Megjelenésük óta ez a szőnyegek egyik legfontosabb szerepe. Akár mintás, egyszínű, bolyhos vagy síkszövött, egy szép szőnyeg igazán ékes dísze lehet a lakásnak.

Forrás: Copyright JRstock (Copyright JRstock (Photographer) - [None]/Jrstock

Hogyan válasszon beltéri szőnyeget?

Fontos az elhelyezés

Nemcsak a lakáson, a szobán belül is fontos a szőnyeg elhelyezése, ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora és milyen alakú darabot válasszunk. Hatással lehet továbbá a szőnyeg mintázatára, színére, sőt anyagára is a leendő elhelyezkedése.

TIPP: Előszobába például válasszunk inkább könnyen tisztítható, síkszövött darabot, a bolyhos és puha szőnyegeket pedig hagyjuk meg a nappaliba vagy a hálószobába.

Mekkora legyen a szőnyeg?”

Ha új szőnyeg vásárlása előtt áll, ez a kérdés alighanem önben is az elsők között merülhetett fel. A szőnyeg mérete több tényezőtől is függhet. Az egyik a szoba mérete, ahová kerülni fog, a másik a célja, amit be kell töltenie, ezenkívül a helyiségen belüli elhelyezkedése, valamint a ránehezedő vagy a köré kerülő bútorok mérete is fontos szempont.

Nappaliba érdemes legalább akkora darabot választani, aminek hosszúsága megegyezik a kanapé hosszával. Ezt elhelyezheti 10-20 centire a kanapé szélétől, majd rákerülhet a dohányzóasztal, körülötte pedig fotelek és puffok is jól mutatnak. De úgy is leterítheti, hogy a kanapé elülső lábai, sarokkanapé esetében a kinyúló része rálógjon. Ez komfortosságot és meghittséget adhat a szobának.

Ha étkezőbe keres szőnyeget, válasszon legalább akkorát, hogy az asztal és a körülötte található összes szék kényelmesen ráférjen! Ehhez érdemes hozzáadni még 40-50 centit, hogy használat közben se akadjanak be a székek lábai a szőnyeg szélébe, ezzel bajt okozva.

Színek és minták kavalkádja

A másik fontos kérdés a színt és a mintát illeti. Manapság egyaránt divatosak a régi keleti stílust idéző darabok és a modern, egyszínű vagy geometrikus mintájú szőnyegek is. A felhozatalt nézegetve pedig könnyen a bőség zavarába kerülhetünk.

A szín és minta kiválasztásához ezeken a kérdéseken érdemes végig mennie:

  • Hová kerül, és ott mennyi szennyeződésnek lesz kitéve a szőnyeg?

Az étkezőbe például nem érdemes túl világos vagy egyszínű darabot választani, mivel azon gyorsan meglátszanak a foltok. A hálószobában ugyanakkor meghitt és romantikus légkört teremthetnek a bolyhos, krémszínű darabok.

  • Milyenek a szoba színei?

Tanácsos számításba venni a falak, bútorok, egyéb textíliák színét is a szőnyeg választásakor. Annak érdekében, hogy összeszedett és esztétikus hatást keltsen a helyiség, válasszon a hasonló vagy a komplementer színek közül!

  • Milyen célt szeretne szolgálni a szőnyeggel?

Ha optikailag nagyítani szeretné a teret, a világosabb árnyalatok vagy kisebb minták közül érdemes választani, míg nagy terek esetében a nagyobb minták is jól érvényesülhetnek.

A leggyakoribb szőnyeg választási hibák

  • Túl kicsi vagy túl nagy az adott helyiségbe.

  • Eltér a lakás stílusától.

  • Nem látja el megfelelően a szerepét, egy bolyhos szőnyeg például túl gyorsan koszolódik az előszobában.

  • Kényelmetlen, például túl durva vagy kemény az anyag.

A megfelelő szőnyeg kiválasztása tehát nem egyszerű feladat. Ha azonban rászánjuk az időt és az energiát, sokáig otthonunk dísze lehet egy szép darab.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!