A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Orbán Viktor: A legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága

ORBÁN Viktor, rádió, interjú
Budapest, 2021. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban 2021. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Elég erősek vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Közölte, a baloldal feljelentette a kárpátaljai magyarokat. Le a kalappal az önkéntesek előtt - jelentette ki, és azt is bejelentette, egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani. 
Vágólapra másolva!

Amit most látunk az a krízisnek az eleje. Tipikusan a belső ukrajnai területekről jönnek, de vannak kárpátaljai magyarok is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Hozzátette: harmadik országbeliek is menekülnek, közülük legtöbben egyetemisták.

- húzta alá a miniszterelnök. Mint mondta, a menekültek közül vannak, akik rokonokhoz mennek, a harmadik országbeliek haza utaznak, míg vannak, akik itt maradnak Magyarországon. Jelenleg 70-80 százaléka a menekültnek továbbutazik.

A kormányfő továbbá megköszönte az önkéntesek munkáját, akik nagy támaszt jelentenek az állami szerveknek.

Orbán Viktor megköszönte az önkéntesek munkáját, akik nagy támaszt jelentenek az állami szerveknek (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csak a nemzetállamok cselekednek

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megkezdték a tárgyalásokat a munkaadókkal is, hogy azok, akik hosszabb-rövidebb ideig itt maradnak velünk, munkába tudjanak állni. – Akik ide jönnek, azoknak azt tudjuk felajánlani, amit a magyaroknak is: három hónapig tartjuk a kiadásaikat, mint például egy munkanélkülinek is ilyenkor 3 hónapig adunk ellátmányt, de utána nekik is munkába kell állniuk. Ez az ideérkező külföldiekkel sem lesz másképp – tette hozzá.

Arra, hogy hogyan segítenek ebben a helyzetben az Unió intézményei, a kormányfő úgy fogalmazott: ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de ha cselekedni kell, akkor csak a nemzetállamokra lehet.

- szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz-ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – mondta a kormányfő.

A menekültek ügyét Magyarország meg tudja oldani, nem vár Brüsszelre Fotó: Koncz Márton - Origo

Meg tudjuk védeni magunkat

Egy másik Európában fogunk élni – reagált arra Orbán Viktor, hogy Németország jelentős haderőfejlesztésről döntött. Az erő két irányból jöhet: saját magadtól és a szövetségeseidtől. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is megvédjük magunkat, ezért haderőfejlesztést kellett végrehajtani – húzta alá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a magyar honvédség fejlesztéséről elmondta, hogy

– Csak akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba – tette hozzá.

A baloldal a háború oldalán áll

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban van a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, hogy a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá.

- szögezte le a kormányfő.

"A baloldal a háború oldalán áll" Forrás: EyePress via AFP

"Ez szíven ütött"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szíven ütötte az a kijelentés, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Ez egy feljelentés volt ebben a háborús helyzetben, ez a legközvetlenebb veszélyt hozta az ottani magyarok fejére - mondta kormányfő.

A választási kampányban, ha háború van, akkor a magyarok biztonsága a legfontosabb, és nem a kampány maga - tette hozzá.

A közvetlen veszély, hogy a nyugatiak a szankciók mellett döntöttek. Mi nem akartunk okoskodni a szankciókról - ismertette a kormányfő. Orbán szerint az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni - tette hozzá.

- ismertette a kormányfő. Középtávon veszély, hogy az egész európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így mindent újra kell kalkulálni. Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebbek lesznek a károk - tette hozzá.

Legyőztük az ötödik hullámot

A járvánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, legyőztük az ötödik hullámot.

Egyelőre a helyzet biztató, nem lehet tudni, ez volt-e az utolsó hullám - mondta a kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!