Tovább terjed az influenza Magyarországon

torokfájás, nátha, megfázás, influenza
Vágólapra másolva!
Tovább terjed az influenza Magyarországon, a 9. héten az előző hetinél 8,8 százalékkal több beteg kereste fel orvosát influenzás panaszokkal - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Vágólapra másolva!

Az NNK összegzése szerint az elmúlt héthez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés.

Azt írták, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 28. és március 6. között az országban az előző hetinél 8,8 százalékkal több,

18 900 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 9. héten tizenkét közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, egyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma

  • Zala (492),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (389) és
  • Hajdú-Bihar (336) megyében volt a legmagasabb.

Komárom-Esztergom (65) és Pest (95) megyében a legalacsonyabb.

Az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Nógrád megyében majdnem két és félszeresére, Baranya, Veszprém és Zala megyében közel kétszeresére nőtt.

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/natha-vagy-arcureggyulladas-ismerje-fel-a-kulonbseget

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen diagnosztizáltak: a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében.

A betegek 45,5 százaléka volt 14 év alatti, 31,2 százaléka 15-34 éves, 16,7 százaléka 35-59 éves, 6,6 százaléka pedig 60 év feletti.

A 9. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. Légúti minta nyolcvan betegtől érkezett influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel - az adatszolgáltatásban résztvevő - orvosok által beküldött 48 minta vizsgálata során huszonkettő esetben influenza A(H3), egy esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét mutatták ki.

Két betegnél a klinikai tünetek hátterében adenovírus, öt betegnél koronavírus-fertőzés állt. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett

32 mintából tizenhét esetben influenza A(H3), egy esetben influenza A(NT), egy esetben légúti óriássejtes vírust (RSV) igazoltak.

A kórházi alapú influenza surveillance (megfigyelés) keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat nyomán 21 esetben influenza A vírusról érkezett jelentés.

A múlt év 40. hete és ez év 9. hete között 1012 laboratóriumi vizsgálatból 139-nél igazolták az influenza A vírust, 144 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV) vírus-, 19 esetben adenovírus-, 88 esetben koronavírus-fertőzés állt - olvasható a közleményben. A kórházakban kezdeményezett, diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 100 esetben influenza A vírust, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) vírust mutattak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről