Francia választási megfigyelő: Jól működött a szavazás lebonyolítása, szabad volt a választás

Claude Chollett
Vágólapra másolva!
Az Origo a Választási Médiafigyelő Delegáció vezetőjét, a francia Claude Chollet-t, az Observatoire du journalisme nevű, újságírás elemzésével foglalkozó szervezet elnökét kérdezte az április 3-án lezajlott országgyűlési választások tapasztalatairól.
Vágólapra másolva!

Claude Chollet elsőként az erdélyi levélszavazatokkal kapcsolatos Telex-botrányról beszélt.

Véleménye alapján

Hozzátette: „március 31-én tették közzé a cikket, viszont a Transzparens Újságírásért Alapítvány kiderítette, hogy a hírt már február elsején megírhatták".

– emelte ki a francia megfigyelő.

Claude Chollet azzal kapcsolatosan is kifejtette véleményét, hogy egyes baloldali pártok, illetve sajtóorgánumok a kampányban gyűlöletet keltettek a külhoni magyarokkal szemben, felvetve akár e kisebbségek szavazati jogtól való megfosztásának ötletét.

A megfigyelő szerint az egész 1920-ra megy vissza, Trianonra, amikor Magyarország nemcsak a területe, de az állampolgárai egy jelentős részét is elvesztette.

– tette hozzá.

Ilyen körülmények között a kormánynak nemcsak joga, de kötelessége is volt, hogy szavazati jogot adjon a külhoni magyaroknak.

„A határon túliak főleg a Fideszre szavaznak, emiatt érthető, hogy a baloldal el szeretné tőlük vonni a szavazati jogot; ha a baloldalt támogatnák, akkor valószínűleg nem akarnák elvonni a szavazati jogukat" – hangsúlyozta.

Később arról beszélt, hogy a kampány utolsó hetében meghekkelték a Fidesz honlapját, illetve ugyanez történt több konzervatív sajtóorgánum honlapjával is:

A hekkelés definíció alapján anoniman történik, és

lehet, hogy sohasem fogjuk megtudni, hogy onnan ered.

„Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy ez befolyásolta-e egyenlőtlen irányba a választási kampányt, ez nem biztos, mivel annyira behatároltak voltak ezek a támadások, hogy nem volt olyan nagy súlyuk, de a demokráciára nagyon rossz hatással vannak az ilyesmik; ez egy demokráciaellenes lépés volt, ami rossz jel a továbbiakra nézve is" – magyarázta álláspontját Chollet.

Azzal kapcsolatosan is kifejtette nézőpontját, hogy

egyes külföldről finanszírozott baloldali portálok újságírói kormányellenes politikai aktivistaként viselkednek.

A médiamegfigyelő szerint a mai progresszív újságírók nagyon szeretik magukat a független címszóval jellemezni, illetve azt állítják, hogy ők semlegesek és függetlenek, viszont a konzervatív újságírók meg el vannak kötelezve egy pártnak, de ez nem igaz.

– emelte ki.

Claude Chollet Forrás: Youtube

Claude Chollet beszélt arról is, hogy a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnökhöz és titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat nevű cég – egyes vélemények alapján – törvénybe ütköző módon gyűjtött adatokat a magyar szavazókról, illetve továbbította azokat külföldre. Továbbá olyan személyek is kaptak SMS-eket – a gyanú szerint a DatAdat közreműködésével – akik nem adták meg az adataikat semelyik baloldali pártnak:

– hangsúlyozta.

Végezetül a francia médiamegfigyelő elmondta, hogy általánosságban véve melyek voltak a tapasztalatai. Közölte, hogy vasárnap tizenkét választási körzetet néztek meg, négyet vidéken és nyolcat Budapesten.

Összességében véve az volt a benyomása, hogy jól működött a szavazás lebonyolítása, szabad volt a választás.

Ha azt kérdezték tőlük, hogy szerintük kiegyensúlyozott-e a választás, és lehet-e hinni az eredményeknek, akkor a benyomás az volt, hogy igen, mindenki azt mondta, hogy az eredményeknek hinni lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!