Újabb 4 buszvárót alakított „városi oázissá” Belváros Önkormányzata

Vágólapra másolva!
elváros Önkormányzata tovább folytatva a buszváró zöldítési programját, ezúttal a Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren adta át az V. kerület legújabb, növényekkel beültetett és -futatott zöld várakozóhelyeit. 2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren hoztunk létre zöld buszvárókat, így immár nyolc megálló biztosít kellemes zöld környezetet az autóbuszokra várakozó utasoknak – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.
Vágólapra másolva!

A zöld buszmegállók nemcsak újszerű, friss megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Belváros Önkormányzata élen jár a saját öntözőrendszerrel ellátott talajkapcsolatos és növénykazettás megállók létesítésében, illetve kialakításában. A buszvárókban az üveg hátfal helyett a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet létesítenek, a növények vízellátásáról pedig – ahol az műszakilag megoldható – gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak. A zöld buszvárók közül talajkapcsolatos kialakításúak a József nádor téren, a Nyugati téren, az Erzsébet tér északi oldalán, a Szervita téren, a Podmaniczky téren kialakított megállók, illetve a Hild téren található buszváró növényzete ideiglenesen, a tér felújításáig növénykazettába került, ezt követően ott is talajkapcsolatos kialakítású lesz a buszváró. Az Erzsébet tér déli oldalán és a Jászai Mari téren található várók környezete pedig a víztárolásra is alkalmas növénykazettában való elhelyezést tette lehetővé. A megállók hátfala mögötti ültetőközegben a gyöngyperje és a bunkós hagyma mellett repkény vadszőlőt ültettek el. A megállóhely zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította a létesítményt, így a lakosság körében nagy népszerűségre tett szert. A környéken élők és a rendszeresen arra járók már második éve folyamatosan nyomon követhetik a megálló növényzetének évszakok szerinti változását – hol üde zöld, hol őszi rozsdás színekben való pompázását –, így az is látható, hogy a tavasz beköszöntével már napról napra több és egyre nagyobb levelek, újabb hajtások díszítik a megállót.

Az V. kerületben ma átadott négy új zöld buszmegálló egyike a Hild téren,
amelyet hamarosan beborít a várostűrő és az eddigi tapasztalatok szerint gyorsan fejlődő növényzet Forrás: Origo

A zöld megállók tökéletesen illeszkednek Belváros Önkormányzatának elmúlt években alkalmazott zöld innovációihoz, mint a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató legmodernebb ültetési technikák: a gyökércella rendszer és a Stockholm-módszer. Ez utóbbit az Arany János utca megújításának nemrég elkészült I. üteménél is használták, ahol 34 új fával, 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel összesen 163 m2 zöldfelületet hoztak létre. Hamarosan belekezdenek az Arany János utca felújításának II. ütemébe, melynek végeztével – a 82 új fával városi viszonylatban kiserdővé alakított Podmaniczky térbe csatlakozó – Arany János utcát további 62 várostűrő fával, valamint közel 150 m² zöldfelülettel újítják meg, így az utca teljes szakaszán közel 100 egyedből álló fasor jön létre, ahol korábban egyetlenegy fa sem állt. A 2022-es zöldítések sorát gazdagítja a kék és a zöld szemléletet Magyarországon elsőként ötvöző, multifunkcionális, régészeti értékeket bemutató Bástya utcai közpark, ahol 4,5%-ról 53%-ra növelték a zöldfelületet. Nem véletlen, hogy a szakma is kíváncsi volt a zöldítésben mindig egy lépéssel mások előtt járó belvárosi fejlesztésekre, ezért idén a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetsége szakmai napjainak neves előadói és résztvevői körében mutathatta be egyedülálló zöld fejlesztéseit a kerület. Ennek alapvetése, hogy a fejlesztéseinél az Önkormányzat nem veszi megváltoztathatatlan adottságnak a sűrű közműhelyzetet, hanem szükség esetén áthelyezéssel, összerendezéssel gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbb fát telepíthessék a belvárosiak és a budapestiek megelégedésére. Ennek jegyében már több érintett közműszolgáltató vállalattal stratégiai együttműködést alakítottak ki. A kerületnek megállapodása van már a Fővárosi Vízművekkel, a Magyar Telekommal, FŐTÁV-al, MVM csoporttal (Főgáz, ELMŰ, E-on) és további közműszolgálatóval is folynak a tárgyalások, így rövidesen sor kerülhet az aláírásra az Invitech Zrt.-vel is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!